مرتب سازی براساس:
حسن مستوفی الممالک در سال 1235 ارمنیان ساکن چهارمحال بختیاری را به محله ده ونک کوچ داد و کلیسای میناس را با هزینه شخصی خودش برایشان ساخت و یک صلیب برنزی نیز که نام خودش بر روی آن حک شده بود به کلیسا هدیه داد.
در طول تاریخ پس از قتل عام ارامنه در اپراتوری عثمانی و از دست دادن خانه هایشان، نزدیک به 50000 ارمنی در ایران پناه گرفتند. اکثر آنها در پایتخت ایران ساکن شدند و به همین دلیل نیاز به ساخت کلیساهایی جدید ایجاد شد. در فروردین ماه سال 1316 با حضور معماران ارمنی یک جلسه برگزار شد.
کلیسا مریم مقدس کلیسایی در مجموعه کلیسا مریم و هاکوپ مقدس قرار گرفته است، این مجموعه در زمان حکومت سلسله صفوی ساخته شده است. کلیسا مریم مقدس با نام کلیسا آسدوادزادزین نیز شناخته می شود، این واژه در زبان ارمنی به معنی مریم مقدس است.
شهر زیبای شیراز علاوه بر خانه های تاریخی زیبا، بناهای ارزشمند باستانی و موزه های غنی، عبادتگاه های چشمگیر و کم نظیر مانند مساجد، کلیساها و آرامگاه امامزادگان را نیز در بر می گیرد. یکی از این عبادتگاه های ویژه از لحاظ تاریخی و معماری، کلیسای مریم مقدس شیراز است.
کلیسا گئورگ یکی از معدود کلیساهای تاریخی و فعال اصفهان است و از زیباترین کلیساهای کاتولیک ایران محسوب می شود. این کلیسا به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده، شاه عباس تصمیم داشت به هر شکلی شده ارامنه ای که مجبور به کوچ اجباری از آذربایجان به اصفهان شده بودند را در این شهر نگه دارد.
کلیسای گریگور لوساووریچ مقدس در سال 1364 در محله مجیدیه برای اولین بار افتتاح شد. زمین این کلیسا با پولی که ارامنه محله مجیدیه به خلیفه گری ارامنه تهران کمک کرده بودند خریداری گردید و در سال 1362 طرح آن توسط یک معمار ارمنی به نام ژیرایر سیمونیان کشیده شد.
مجموعه ورزشی آرارات یکی از باشگاههای ورزشی فرهنگی مربوط به دوره قبل از انقلاب است که بر روی آرامستان ارامنه در ده ونک ساخته شد. بعد از انقلاب دولت تمام مکان های غیر مذهبی را مصادره نمود این شد که صاحب مجموعه تصمیم گرفت که کلیسایی در محدوده این باشگاه بسازد تا مجموعه اش مصادره نشود.
کلیسا سنت استپانوس پس از قره کلیسا، مهمترین کلیسا ارامنه می باشد. این بنا تاریخی و با ارزش متعلق به قرن 10 میلادی است و در منطقه ای بسیار زیبا و چشم نوازی قرار گرفته است. ساختمانی سنگی که گذر زمان سبب تغییراتی در آن شده است.
کلیسای سرکیس مقدس بزرگترین کلیسای تهران به شمار می رود که در ابتدای خیابان نجات الهی قرار گرفته است. این کلیسا برداشت دقیقی از کلیسای سرکیس مقدس در ارمنستان می باشد. مارکار سرکیسیان یکی از خیران ارمنی بود که کلیسای سرکیس مقدس را ساخت.
کلیسای زور زور ماکو یا همان مریم مقدس نیز یکی از بناهای کهنسال است و در نزدیکی قره کلیسا قرار گرفته است. کلیسا مریم مقدس با ابعاد 7.20*5.10 متر مربع مساحتی کوچک را به خود اختصاص داده است و به فرم صلیبی ساخته شده است.