• کشورها
  • شهرها
  • هتل ها
  • رستوران ها
  • مراکز دیدنی
  • مراکز خرید
  • سرگرمی ها
  • بازدیدهای اخیر
  • سراسر جهان


  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز
  •  ارگ کریم خان شهرستان فارس استان شیراز


ارگ کریم خان

نام مرکز دیدنی

Karim Khan Citadel

نوع مرکز دیدنی

مکان تاریخی

استان

شهرستان

شیراز

مدت زمان بازدید

2 ساعت

ساعت بازدید

۶ ماه اول سال از 8:30 الی 21:00, ۶ ماه دوم سال از 7:30 الی 20:30

نرخ قیمت ورودی

ارزان

متوسط قیمت بلیط

5،000 تومان

آدرس

شیراز، خیابان کریمخان زند، نبش میدان شهدا

تاریخچه ارگ کریم خان
اگر به شیراز سفر کردید به عنوان یکی از جذاب ترین مقاصد دیدنی این شهر، پیشنهاد ما به شما ارگ کریم خان است. در سال 1180 قمری، کریم خان زند معروف به وکیل الرعایا با الهام از میدان نقش جهان اصفهان تصمیم به ساخت میدانی به همان شکل در شمال شیراز گرفت و دستور ساخت آن را صادر کرد. از ارگ کریم خان در ضلع غربی این میدان واقع است به عنوان یکی از با شکوه ترین آثار دوره زندیه یاد می شود. 

کاربری ها
کاربری های این ارگ در طول زمان و دوره های مختلف حکومتی دچار تغییرات شد. این بنا در ابتدا به عنوان محل زندگی و سلطنت کریم خان زند ساخته شد. پس از فتح شدن شیراز توسط آقا محمد خان، به سبب دشمنی او با کریم خان دستور تخریب تعدادی از بنا های کریمخانی صادر شد و بنا بر این تصمیم برخی از بناهای متعلق به دوران زندیه تخریب شدند اما ارگ کریم خان از این فرمان مستثنا ماند و به عنوان دارالحکومه امرایی که محل زندگی فرمانداران محلی بود، از آن استفاده شد. در این دوره بنا بر میل و سلیقه شخصی حاکمان قاجار، تغییراتی در این بنا ایجاد شد که از جمله آنها می توان به پوشاندن نقاشی های دوران زندیه و ایجاد تزیینات مطابق سلیقه خودشان و همچنین ساخت یک سلسله عمارت در حیاط مرکزی، که با معماری بنا ارگ همخوانی نداشت، اشاره کرد.
 پس از آن، با روی کار آمدن حکومت پهلوی، در سال 1310 خورشیدی بنا ارگ با ساخته شدن مرکز شهربانی به زندان شهربانی تبدیل و  سبب وارد شدن آسیب زیادی به بنا شد. به طور مثال، نقاشی های دوره قاجار با گچ پوشانده شد و به دلیل روشن کردن آتش برای ایجاد گرما، لایه ای از دوده روی سطح دیوارهای اتاق به وجود آمد. دیوار هایی با ضخامت 50 سانتی متر در مقابل ارسی ها به شکل پنجره های چوبی بزرگ با شیشه های رنگی کشیده شد و تالار های ارگ به 2 طبقه و سپس هر کدام از آنها به 4 تا 6 سلول تبدیل شدند. 

معماری ارگ کریم خان
در هنگام رو به رو شدن با این بنا به ساختمانی عظیم از ترکیب سنگ و آجر روبه رو خواهید شد که یکی از بزرگترین بناهای آجری ایران به شمار می رود. نقشه ارگ به شکل مستطیل، مساحت آن نزدیک به 13 هزار متر مربع و زیربنا 4 هزار متر مربع می باشد. معماری این بنا به شیوه اصفهانی و درونگرا است و شامل 2 بخش نظامی و مسکونی می شود.
 قسمت داخلی ارگ را اتاق های نقاشی شده، ایوان ها، باغچه ها و آبنما در بر می گیرد. اوج ظرافت و زیبایی در جای جای این تزئینات و المان ها دیده می شود و نشان از به کارگیری بهترین طراحان و معماران در ساخت ارگ کریم خان دارند.
در بالای ورودی ارگ نیز کاشی کاری چشم نوازی از نبرد رستم و دیو سفید وجود دارد که متعلق به دوره قاجار است. ضلع های شمالی، جنوبی و غربی هر کدام شامل 1 ایوان و 6 اتاق برای استفاده مسکونی در 2 طرف آن، می شوند. همچنین حمام خصوصی و برخی دیگر از امکانات خدماتی نیز در ضلع شرقی قرار دارند.
برج و بارو این ارگ با فرمی استوانه ای، به ارتفاعی 14 متری می رسند و شاکله آن را لاشه سنگ و ملات شفته آهک تشکیل می دهند. برجی که در ضلع شرقی قرار دارد نیز به سبب رطوبت حاصل از حمام دچار انحراف 30 درجه ای شده است. با وجود نیاز این برج به مرمت، به دلیل شباهت کج بودن آن با برج پیزا، همواره برای بازدیدکنندگان از جذابیت خاصی برخوردار بوده است.
یکی از نکات جذاب به کار رفته در این بنا وجود المانی به اسم شیرسر در دور تا دور لبه داخلی پشت بام آن است. این عنصر معماری همان سایبان است که شاکله اصلی آن را چوب تشکیل داده و بر رویش نقش و نگارهای چشم نوازی کشیده شده اند.
شاه نشین های ارگ کریم خان نظیر سایر شاه نشین ها از یکی از زیباترین بخش های این بنای تاریخی به شمار می رود. این فضاها با توجه به جهت گیری خود با توجه فصل های مختلف سال مورد استفاده قرار می گیرند. شاه نشین و یا همان تابستان نشین ارگ در ضلع غربی بنا قرار گرفته و ستون های چوبی آن به فرمی مارپیچ تزئین شده اند. جالب است بدانید این ستون ها به صورت یکپارچه از تنه درختان سرو ساخته شده اند. اما زمستان نشین ارگ کریم خان با قرارگیری در ضلع شمال با دریافت مناسب نور خورشید، فضای بسیار مناسبی را برای روزهای سرد زمستانی فراهم آورده است.

ارگ با شکوه کریم خان شیراز با قدمتی چندین ساله در 14 خرداد 1351 با شماره 918 به ثبت ملی رسید و پیوسته در همه حال یکی از جاذبه های پر طرفدار شهر چشم نواز شیراز به شمار می رود.

نرخ قیمت
گردشگران داخلی: 5،000 تومان
گردشگران خارجی: 50،000 تومان



نقشه و موقعیت جغرافیایی

مشاهده دیدنی های اطراف روی نقشه

آب و هوا

دیدنی های نزدیک به ارگ کریم خان

تفریحات نزدیک به ارگ کریم خان

نظرها

هنوز نظری در این مورد درج نشده است.

ایران گردی
محبوبترین دیدنی های ایران

مقاله های گردشگری

آشنایی با 11 ویژگی منحصر به فرد بلندترین ساختمان جهان که باید بدانید

این سازه ترکیبی از فضاهای مسکونی، تجاری و تفریحی، آپارتمان‌ های لوکس، ادارات و یک هتل و همچنین سکوهای مشاهده است که مناظر دیدنی از شهر و فراتر از آن را ارائه می‌ دهد. تکمیل برج خلیفه نه تنها یک نقطه عطف معماری را نشان می دهد، بلکه جاه طلبی دبی برای معرفی خود به عنوان یک مرکز جهانی برای گردشگری لوکس را نشان می دهد. در ادامه نگاهی به 11 ویژگی بارز این ساختمان نمادین می اندازیم.

متن کامل مقاله

معرفی شهری که فرهنگ آلمانی و فرانسوی در آن به طرز بی نظیری ادغام شده است

یکی از بهترین مزایای سفر در اروپا این است که به راحتی می‌ توان از کشوری به کشور دیگر رفت و افراد این امکان را دارند که کارهای ارزشمندی مانند صرف صبحانه، ناهار و شام در سه کشور مختلف در یک روز را تجربه کنند. این قاره چندین "تقاطع" دارد، از جمله شهرها، محلات یا نقاط خاصی که چندین ملت را در بر می گیرند. برای مثال Drielandenpunt (به معنی محل طلاقی سه کشور) یک بنای تاریخی در تقاطع کشورهای بلژیک، آلمان و هلند است.

متن کامل مقاله

آشنایی با بهترین میراث پارسیان در هند

طبق اسناد قدیمی پارسی ها اولین بار بین قرن هشتم تا دهم میلادی وارد هند شدند و سنجان اولین جایی بود که به آن پا گذاشتند. شهر سنجان در اوماگرام تالوکا در منطقه والساد، گجرات واقع شده است. گجرات به عنوان اولین سکونتگاه پارسی ها در هند، از دیرباز به عنوان یکی از میراث مهم پارسیان در نظر گرفته می شود. با گذشت زمان، پارسیان به ماهاراشترا و به ویژه بمبئی، که دارای بیشترین تعداد پارسیان در هند است، نقل مکان کردند.

متن کامل مقاله

توریستگاه را در تلگرام دنبال کنید