تهران، خیابان حافظ، پایین تر از چهارراه کالج، پلاک 351
آمفی تئاتر و سالن موسیقی تالار فرهنگ در سال 1354 به منظور اجرای انواع موسیقی و اجرای تئاتر به دستور محمدرضا شاه پهلوی ساخته شد. معمار آن یک ارمنی صاحب نام ساکن تبریز به نام اوژن آفتاندلیانس بود که ساخت کاخ های نیاوران، بابل، سعد آباد، فرح آباد، موزه کلیسای وانک اصفهان و چندی دیگر را در کارنامه خود دارد. سبک معماری این بنای یک طبقه نئوکلاسیک می باشد و مصالح به کار رفته در نمای خارجی آن آجر و سیمان است. محوطه داخلی سالن در 1.5 طبقه است. ظرفیت طبقه همکف 380 نفر و ظرفیت طبقه بالکن 120 نفر می باشد. این اثر در اختیار وزرات فرهنگ بود تا اینکه بعد از انقلاب مالکیت آن به دست وزارت آموزش و پرورش سپرده شد. در سالهای ابتداییِ برگزاری جشنواره تئاتر فجر، این سالن محل برگزاری این جشنواره بود تا اینکه استقبال زیاد از این جشنواره و تراکم اجراها باعث شد که سالن دیگری برای این جشنواره در نظر گرفته شود. تا به امروز گروههای شعر و سرود دانش آموزی، تئاتر و موسیقی زیادی در این تالار برنامه اجرا کرده اند. در سال 1384 این سالن مجددا بعد از 30 سال بازسازی شد و به عنوان یک اثر ارزشمند به ثبت ملی رسید. سالهاست که صاحبان تالار رودکی در پی کسب مالکیت این تالار هستند و معتقدند که تالاری که زمانی میزبان بهترین ارکسترهای جهان بوده است نباید تنها در اختیار گروههای دانش آموزی قرار بگیرد. در سال 1398 تفاهم نامه ای بین تالار فرهنگ و تالار عمارت روبرو (چون روبه روی تئاتر شهر است این اسم را برایش برگزیده اند!) امضا شد که به موجب آن از این پس گروههای موسیقی و هنرمندان تئاتر می توانند در تالار فرهنگ آثار خود را به نمایش بگذارند. عمارت روبه رو نام مرکز فرهنگی هنری است که در زمینه موسیقی، تئاتر و هنرهای تجسمی فعالیت دارد.
ثبت ملی
این اثر در 22 مرداد 1384 به عنوان معماری نئوکلاسیک عصر پهلوی با شماره 13078 به ثبت ملی رسید.
دسترسی به تالار فرهنگ
وسیله نقلیه: تالار فرهنگ در خیابان حافظ بعد از چهارراه کالج قرار گرفته است.
مترو: با استفاده از خط 2 مترو در ایستگاه حسن آباد از قطار پیاده شوید و 500 متری را به سمت پل حافظ پیاده روی کنید. تالار فرهنگ بعد از پل حافظ قرار دارد.
اتوبوس: با استفاده از اتوبوس های پایانه فیاض بخش- استاد معین هم فقط 40 متر تا تالار فرهنگ فاصله دارید.
در دنیای ما زیبایی و حیرت آور بودن گونه های مختلفی دارند، از عجایب طبیعی گرفته تا مواردی که توسط انسان ساخته شده اند، آثاری که هنوز پایدار هستند و یا اینکه به ویرانه تبدیل شده اند. فهرست این مقاله نیز حاوی برخی از زیباترین عجایب دنیاست. از بقایای تمدن های گم شده که برخی از آنها هنوز هم رمز آلود هستند، تا شهرهای دلربا و اشیا و عناصر خیره کننده در دنیای طبعیت، تمامی این عجایب همگی در فهرست مقاله ای که مطالعه خواهید کرد حضور دارند.
حتماً تا به حال نشنیده بودید که چه کارهایی از دست خودروهای کاروان بر می آید. برای همین در این مطلب بعد از جستجو در میان خودروهای کاروان، خودروهای پیکنیکی و نمایشگاه های خودروهایی که اندازه یک خانه مجهز هستند، به دنبال مدرن ترین موارد گشتیم. فقط این را بدانید دیگر دورانی که خودروهایی مانند تصویر بالا در خیابان ها وجود داشت گذشته است.
قاره آسیا در حقیقت بزرگترین و در عین حال پرجمعیت ترین قاره جهان به شمار می آید، به طور کل این قاره فضایی معادل 44.58 میلیون کیلومتر مربع را اشغال کرده است و باید بدانید که در این فضا 4 میلیارد و 164 میلیون نفر زندگی می کنند. قاره آسیا بطور کلی متشکل از 48 کشور مستقل، 6 کشور غیرمستقل و 6 کشور وابسته می باشد.
غارها یکی از زیباترین، دیدنی ترین و جادویی ترین مکان های روی زمین هستند. آنها به عنوان دروازه ای به گذشته سیاره و گواهی از چگونگی تکامل زمین شناخته می شوند. چه شما یک مورخ باشید یا یک علاقه مند به ورزش، غارها همیشه علاقه انسان را برانگیخته اند، چرا که با پیشروی در این تونل های طبیعی، می توانید نگاهی اجمالی به تاریخ گذشته زمین بیاندازید.
پناهگاه فوک در شمال آلمان به دلیل جذابیت بیش از حد و کارهای خوبی که انجام می دهند، هنوز هم یکی از مکان های مورد علاقه ام است که تا به حال از آن بازدید کرده ام. البته طوطی های دریایی و حتی خرس ها و اسب های وحشی هم برای دیدن وجود دارند. ادامه مطلب را بخوانید تا بدانید اروپا چه چیزی برای ارائه تجربه سفر از نوع حیات وحش برای شما دارد. در اینجا موارد دلخواه شخصی من، بدون ترتیب خاصی آورده شده است.
جهان پر از مکان های باشکوهی است که زمانی برای تمدن های گمشده مقدس بودند. کتاب جدید مکان های مقدس متروکه اثر لارنس جوف، شگفت انگیزترین مکان های جهان را بررسی می کند. ما برخی از معروف ترین و جذاب ترین آنها را برای کشف تاریخچه ای که در پس آنها نهفته است، برای شما انتخاب کرده ایم.