• کشورها
  • شهرها
  • هتل ها
  • رستوران ها
  • مراکز دیدنی
  • مراکز خرید
  • سرگرمی ها
  • بازدیدهای اخیر
  • سراسر جهان


  • استان خراسان رضوی در کشور ایران - توریستگاه

آشنایی با خراسان رضوی



کشور

مساحت

118,854 کیلومتر مربع

جمعیت

6,434,501 نفر
موقعیت جغرافیایی استان خراسان رضوی
استان خراسان رضوی یکی از سه استان خراسان است که بین استان خراسان شمالی و خراسان جنوبی و در شمال شرقی ایران قرار دارد که مرکزش شهر مشهد است. از لحاظ موقعیت جغرافیایی این استان از شمال به کشور ترکمنستان، از شرق به کشور افغانستان، از جنوب و جنوب غربی به استان خراسان جنوبی، از سمت غرب به استان سمنان و از سمت شمال غربی به استان خراسان شمالی ختم می شود. استان خراسان رضوی دارای 28 شهرستان، 70 بخش، 73 شهر و 164 دهستان می باشد. شهرستان های این استان شامل درگز، قوچان، چناران، کلات، سرخس، مشهد، بینالود، نیشابور، فیروزه، خوشاب، جوین، جغتای، داورزن، سبزوار، تربت جام، فریمان، تربت حیدریه، کاشمر، بردسکن، خلیل آباد، مه ولات، زاوه، باخزر، تایباد، خواف، رشتخوار، گناباد و بجستان می شود.

آب و هوای خراسان رضوی
وسعت استان خراسان رضوی بسیار و تنوع آب و هوایی در آن زیاد است. بلند ترین نقطه استان قله بینالود با ارتفاع 3211 متر و کم ارتفاع ترین نطقه در شمال سرخس با 300 متر از سطح دریاست. در قسمت های قوچان، چناران و مشهد دشت های حاصلخیز وجود دارد. قسمت شمالی استان با وجود شهرهای قوچان، مشهد، درگز، چناران و سرخس دارای آب و هوای معتدل و کوهستانی است. قسمت مرکز شامل شهرهای سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه، کاشمر، تربت جام، تایباد و خواف می شود که این منطقه آب و هوایی نیمه صحرایی ملایم دارد. دشت های این منطقه جزو مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شوند و میزان بارندگی آن ها بین 200 تا 250 میلی متر در سال است. در قسمت جنوب با وجود شهرهای گناباد و فردوس آب و هوا خشک و نیمه صحرایی است. 

نام قدیم مشهد
مشهد در ابتدا سناباد خوانده می شد اما یک قرن پس از شهادت امام رضا (ع) این شهر مشهد نام گرفت.

مردم خراسان رضوی
در سفر از شمال تا جنوب خراسان تنوع نژادی و گوناگونی از گویش مردم خواهیم دید. در شرق و جنوب خراسان رضوی بلوچ های عزیز زندگی می کنند که بیش تر دامدار و کشاورزند، آن ها مسلمان و اغلب اهل سنت هستند. در جنوب این استان عرب ها سکونت می کنند. اسماعیلیان در حوالی نیشابور، بختیاری ها در نوخندان درگز و در شمال و شرق استان هزاره ها ساکن هستند. در شرق خراسان و همچنین شهر مشهد تاجیکی ها، حیدری ها در تربت حیدریه و سیستانی ها نیز در شرق و جنوب استان سکنی گزیده اند. در حال حاضر مهاجران بسیاری از کشور عراق و افغانستان نیز در شهر مشهد زندگی می کنند. 
در شمالی ترین قسمت استان خراسان رضوی ترکمن های عزیز زندگی می کنند که اغلب کشاورز و دامدار و قالی بافند. این عزیزان مسلمان و اهل سنت هستند و به زبان ترکی و لهجه ترکمنی صحبت می نمایند. کردها و ترک ها نیز در شمال خراسان رضوی زندگی می کنند که عده آن ها از ترکمنی ها نیز بیشتر است. آن ها شیعه اثنی عشری هستند و به ترتیب به زبان های کردی و ترکی صبحت می کنند. 

تاریخچه
قدیمی ترین آثار حیات انسانی که مربوط به 800 هزار سال پیش است از رودخانه کشف رود مشهد به دست آمده و این نشان می دهد که این منطقه از دیرباز محل سکونت آدمی بوده است. 
در سرآغاز دوران تاریخی ایران اقوام آریایی با عبور از خراسان وارد ایران شدند و در خراسان و سیستان سکنی گزیدند. آن ها زمانی که وارد ایران شدند به سه شاخه مادی، پارسی و پارتی تقسیم گشتند و به ترتیب سلسله مادها، هخامنشی ها و اشکانیان را تشکیل دادند. 
سرزمین خراسان، یکی از بزرگ ترین قلمروهای ایران از ابتدا تا کنون شناخته شده است. اقوام مختلفی در این سرزمین سکنی گزیده، زندگی کرده و باعث تغییراتی در این منطقه شده اند. ساسانیان نیز بر این نواحی حکمرانی کردند، در آن زمان دین رسمی ایران زرتشتی بود. 
در زمان ورود مسلمانان، این استان به چهار قسمت نیشابور، مرو، هرات و بلخ تقسیم شد. در آن زمان گروهی از اعراب نیز در این مناطق ساکن شدند. به دلیل نابرابری حکام اموی بین ایرانیان و اعراب مهاجر، خراسانیان به شدت با آن ها به مخالفت پرداختند. به همین دلیل عباسیان توانستند به راحتی امویان را براندازند و خود حاکم آن جا شوند. با مرگ هارون الرشید، مامون فرزند وی حاکم خراسان شد و با دعوت امام رضا (ع) به مرو او را به شهادت رسانید.
بعد از آن طاهریان، صفاریان، سامانیان، غزنویان و سلجوقیان نیز بر خراسان حکم رانی کردند. بخش بزرگی از دستاوردهای خراسان طی حکم رانی این سلسله ها توسط مغول ویران شد و از بین رفت. 
هنوز خراسانیان از زیر بار خرابی مغولان کمر راست نکرده بودند که گرفتار یورش بی رحمانه تیمور لنگ شدند ولی با این حال وی سمرقند که از شهرهای خراسان باستانی بود را به عنوان محل پادشاهی خود برگزید و آن را به اوج شکوفایی رساند.
صفویان در سال 907 ه.ق به قدرت رسیدند و در نتیجه این به قدرت رسیدن به تدریج آرامش به خراسان بازگشت. شاه تهماسب و شاه عباس قوم ازبک را از شرق ایران بیرون کردند و به آبادانی شهرهای خراسان به ویژه مشهد پرداختند.
متاسفانه از دوره قاجار به عنوان دوره ای تلخ برای خراسان و ایران یاد می شود چرا که در آن زمان بخشی از خراسان از دست رفت.
استان خراسان از این رو دارای گوناگونی مذهبی، قومی، زبانی و آداب و رسوم است چون در طول تاریخ همواره اقوام مختلف از این منطقه عبور یا آنجا را مورد حمله و تصرف خود قرار داده اند.
سرزمین خراسان بزرگ که در قدیم شامل خراسان و چند استان دیگر ایران و قسمتی از افغانستان و جمهوری های شمال و شمال شرق ایران بود، اکنون قسمتی از آن داخل ایران است. ابتدا این استان یکپارچه بود اما چندین سال پیش این استان به استان های خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی تقسیم شد تا مدیریت بهتری بر آن ها اعمال گردد.

خواهر خوانده های شهرستان های استان 
کوالالامپور مالزی، نجف عراق، مزارشریف افغانستان، لاهور پاکستان، ارومچی چین، کراچی پاکستان، شیراز ایران، کراکوف لهستان و اینچئون کره جنوبی خواهر خوانده های شهر مشهد هستند.
خوی آذربایجان غربی، قونیه ترکیه، غزنی افغانستان، کاشان ایران، بسطام سمنان، مراغه ایران، اصفهان ایران، شاهرود ایران، تولوز فرانسه و بم ایران نیز خواهرخوانده های نیشابور محسوب می شوند.
کاشان اصفهان و هرات افغانستان نیز خواهرخوانده های سبزوار هستند.

غذا های استان خراسان رضوی
1. آش آماج نیشابور: آش آماج یا آش بی بی معمولا آشی نذری است که از نخود، لوبیا چیتی، باقالی، بادمجان، گوجه فرنگی، سبزی آش و پیاز و رب گوجه فرنگی تهیه می شود.
2. قروتی: قروتی یا کله جوش یا اشکنه کشک غذایی محلیست که از کشک، نعناع خشک، گردو، پیاز و روغن و ادویه تهیه می شود.
3. کوکو شیرین: کوکو شیرین بیش تر شبیه کیک است و با سیب زمینی، تخم مرغ، زعفران و بکینگ پودر طبخ می شود.
4. شله: پرطرفدارترین و خوشمزه ترین آش خراسان که بیش تر به عنوان غذای نذری طبخ می شود. مواد لازم برای این آش گوشت گردن گوسفند، لوبیا قرمز و سفید و چیتی، نخود، بلغور گندم، نمک، فلفل، دارچین و زنجبیل است. 
5. ساطری پلو: این غذا یک نوع قاطی پلو است که از برنج، هویج، گوشت چرخ کرده، پیاز، کشمش پلویی، زعفران و روغن تهیه می شود.
6. حلیم عدس: این حلیم با گوشت سردست، عدس، برنج، پیاز سرخ کرده و کشک و روغن و نمک و فلفل و گردو و نعناع خشک طبخ می شود.
7. کمه جوش سبزواری: این غذا از ماست چکیده، گوجه فرنگی، تره، نعناع، پیاز، پور گردو، کشک، تخم مرغ، کره، نعناع خشک، زردچوبه و فلفل قرمز و روغن حیوانی تهیه می شود.

دسرهای خراسان رضوی
1. دیگچه: دسری بسیار شبیه شیربرنج و نذری که از برنج نیم دانه، شکر، هل، شیر و خلال پسته تهیه می شود.

سوغاتی های خراسان رضوی
1. درگز: جارو، زیره، کاکوتی، سیب، انگور، برنج، کشمش، گلابی، خشکبار، عسل، گلیم، قالیچه، لواشک، قره قروت، ماست، کره، روغن زرد
2. بردسکن: قالیچه، گلیم، خشکبار، سبد حصیری، گیوه، کشمش، مغزی حلوا، انگور، انجیر، انار، زیره، زعفران
3. گناباد: انجیر، انگور، بادام، توت، زرشک، پسته، زعفران
4. چناران: عسل، سیب
5. تایباد: پارچه و البسه نخی، خربزه، زیره
6. کاشمر: حصیر، گلیم، گیوه، زیلو، قالی و قالیچه، چادر شب، بادام، زعفران، کشمش
7. تربت جام: خربزه، قالی و قالیچه
8. قوچان: کشمش، انگور، خرسک قالی، قالیچه کردی، گیوه، ساغری، چارقد، گلیم، سفال، نمد، پوستین
9. تربت حیدریه: زعفران، ابریشم، پسته، بادام
10. نیشابور: باقلا، ریواس، فیروزه و زیور آلات و انگشتر
11. سبزوار: هندوانه، خربزه، نمد، انار، آلو خشک، قرابیه، گیاه کما، زرشک، زیره سبز، کتیرا، کلوچه زنجبیلی
12. مشهد: زعفران، محصولات چرمی، پوستین، طلا و جواهرات، نخودچی کشمش، آلو، قیسی، لواشک، نبات، هل، خشکبار، زرشک، قالی و گلیم، فیروزه و عقیق، تسبیح و مهر، نقل، عطر، جانماز، سوهان، پوستین، انواع ادویه جات

صنایع دستی خراسان رضوی
1. فیروزه تراشی: هنری قدیمی که به دلیل وجود فیروزه های ارزشمند در شهرستان نیشابوررواج بسیار دارد. مراکز تراش این فیروزه ها در شهرستان نیشابور و مشهد است.
2. سنگ تراشی و قلم زنی: این دو هنر به نوعی با هم در آمیخته اند. از آن جایی که استان خراسان معادن سنگ بسیار نابی از قبیل سنگ مرمر، سنگ نسوز، سنگ سیاه و سنگ زرد دارد، این هنرها رواج بسیاری دارند. به طوری که ابتدا با تراشیدن سنگ ها و صیقل دادن آن ها را برای مرحله قلم زنی آماده می کنند. استادان قلم زن نیز در چندین مرحله کار قلم زنی را انجام می دهند.
3. پوستین دوزی: یکی از صنایع مهم استان که به دلیل سرمای هوا در بین عشایر بسیار اهمیت دارد.
4. گلیم بافی: این هنر در شهرستان های مشهد، قوچان و شیروان رواج دارد.
5. سبد و حصیربافی: هنر سبد و حصیربافی که مرکز اصلی آن روستاهای اطراف طرقبه است.
6. سفالگری: ساخت انواع گلدان و ظروف سفالی که بیش تر کار دستان هنرمند هنرمندان گنابادی و به ویژه روستای مند است.
7. نمدبافی: کار دست هنرمندان عشایر و مرکز تولید آن شهرهای مشهد و قوچان است.

دیدنی‌های استان
1. مشهد: حرم امام رضا (ع)، مقبره شیخ بهایی در داخل حرم، باغ گیاه شناسی، سد چالیدره، خانه داروغه، خانه ملک، منطقه زشک، چشمه آبگرم شاهان گرماب، سد طرق، بند یا سد گلستان، منطقه طرقبه، منطقه شاندیز، باغات جاغرق، پارک کوهسنگی، شهر مشاغل کودکان کارالند، سرزمین پروفسور بازیما اولین پارک علمی تفریحی ایران، پارک های آبی سرزمین های موج های آبی و سرزمین موج های خروشان، پارک جنگلی وکیل آباد، بنای هارونیه، آرامگاه ابوالقاسم فردوسی، آرامگاه خواجه اباصلت، آرامگاه خواجه مراد، امام زاده یحیی در میامی، گنجینه باغ نادری، آرامگاه پیرپالاندوز یا شیخ محمد عارف، گنبد سبز یا آرامگاه شیخ محمد مومن، گنبد خشتی مشهد، مدرسه عباس قلی خان
2. نیشابور: آرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری، آرامگاه کمال الملک، آرامگاه یغمای نیشابوری، آتشکده نیشابور، امام زاده غریب، بقایای شهر کهن، تپه های شادیاخ، تپه تربا باد، حفاری های شادیاخ، مزار مهروا یا مزار شه میر، محوطه باستانی خسروآباد، دژ باستانی بازه چنار، بنای گنبد کلیدر، مقبره کرد و خان، قلعه دختر دهنه ی حیدری، قلعه دمیرخان، برج آسیاب، سردابه ماروسک، بازار سرپوشیده و تاریخی نیشابور، آب انبار، مدرسه گلشن حوزه علمیه، امام زادگان محمد محروق و ابراهیم، مقبره فضل بن شاذان، مقبره بانو بی بی شطیطه، طبیعت ییلاق های برفریز، دربهشت، بوژان، خرو، درود، دیزباد، قدمگاه، گرینه، بار، غار ابراهیم ادهم، چشمه علی، دامنه کوه های بینالود و شیرباد و معدن فیروزه نیشابور، باغ و عمارت امین الاسلامی
3. گناباد: عمیق ترین و قدیمی ترین قنات با نام قصبه، مسجدجامع گناباد، امامزاده محمدعابد، یخدان کوثر، قلعه عمرانی و قلعه ‌دختر، مسجد کاخک، مدرسه نجومیه، آب انبار و حسینیه گناباد، مسجدجامع قوژد، مسجد حاج عبدالله نوقاب، آسیاب های آبی کاخک و سنو، کاروان سراهای فخرآباد و زین‌آباد، بافت تاریخی روستای ریاب، مقبره جعتین گیسور، یخدان کوثر بیدخت، قلعه عمرانی و شوراب و مسجد مزار، منطقه گردشگری و ییلاقی کاخک، مجموعه آبشار و آسیاب های آبی و خانه فنجان (محل تقسیم آب قنات)، روستاهای سنو و زیبد، مرقد علامه‌محمدتقی بهلول، موزه‌های آب، مردم شناسی و باستان شناسی
4. فردوس: آب انبار کوشک، امام زاده سلطان محمد و ابراهیم، باغ فردوس، حمام کوشک، شهر تاریخی تون، قلعه حسن آباد، قنات بلد، کوه قلعه، مسجد جامع تون، مسجد کوشک ، مدرسه علمیه علیا، آبگرم معدنی فردوس، طبیعت روستای باغستان علیا و طبیعت شهر اسلامیه
5. کاشمر: برج علی آباد، مناره فیروز آباد، قلعه آتشگاه، آرامگاه شهید مدرس، امام زاده سید حمزه، امام زاده سید مرتضی، آسیاب ها و آثار موجود در دامنه کمر باغ دشت، تپه باستانی کندر، قلعه دختر و پسر در ریوش و کوه سرخ، آبشار باغ دشت، آبشار و آب گرم کریز، غار آتشگاه، غار سیر، طبیعت جاده کاشمر به کوه سرخ یا تنگل سنگ نصوح، یخدان طبیعی بند قرا، بش قارداش شفیع آباد در غرب کاشمر و فسیل دایناسور در ۶ کیلومتری شمال شرق کبودان.
6. سبزوار: آرامگاه شاهزاده و شعیب، آرامگاه پیرمراد بنایی، آرامگاه خضر معروف به خواجه خضر پیر، آرامگاه پیر استر، آرامگاه حاج ملا هادی سبزواری، آرامگاه نمادین مولانا حسین کاشفی، ارگ سبزوار، امام زاده هفت معصوم، امام زاده بی بی علیه خاتون، بقعه بیلدار باشی، بقعه سید ناصر بن محم ، کاروان سرای پامنار، کاروان سرای حاجی محمد زمان، منار خسرو گرد، موزه مردم شناسی، موزه سیمای طبیعی، حیات وحش شیراحمد و آتشکده آذربرزین
7. تربت حیدریه: مجموعه قطب الدین حیدر، کاروان سرای طبسی، موزه مردم شناسی، خانه امینی، حمام حاجی رئیس، مزار بوری آباد، بنای مقبره و مسجد شیخ حیدر کدکنی، موزه حیات وحش، باغ ملی، پارک کوهستانی پیشکوه، منطقه گردشگری رود خانه حصار، آبشار رود معجن، قله ملکوه
8. تایباد: آب انبار روستای آبقه، روستای کرات، زیارتگاه آبقه، حمام قدیمی آبقه، قلعه آبقه، قلعه کهنه نادری، مزار حاج محمد چنار، محوطه تاریخی آسیاباد، مقبره شیخ ابواسحاق آبقه، موزه مردم شناسی، طبیعت روستای پشته، طبیعت روستای آبقه، طبیعت روستای سوران، طبیعت روستای کردیان، طبیعت روستای ارخود، طبیعت روستای کرات، منطقه گردشگری پلبند، مناره میل کرات، روستای سوران
9. قوچان: پارک ملی تندوره، آب گرم شهر کهنه، دره شمخال، طبیعت روستای تبارک آباد، مناظر طبیعی آبشار و دره سراب، آرامگاه آقا نجفی قوچانی، امام زاده سلطان ابراهیم، موزه مردم شناسی، روستای سرسبز یدک، دره یدک، آبشار زیو، آبشار گول و چشمه های متعدد در دامنه رشته کوه های هزار مسجد، منطقه گردشگری سد تبارک و دره یوسف خان
10. چناران: روستا و آبشارهای اخلمد، روستای چشمه گیلاس با دریاچه و حوضچه 
11. فریمان: آبگرم شاهان گرماب در دهستان سنگ سفید، بند فریمان، برج بند فریمان، ایوان رزمگاه، بنای عشق آباد، مقبره ارسلان جاذب، موزه مردم شناسی، رباط تاریخی فریمان، رباط سنگ بست، تفرجگاه طبیعی زرکک، مزار بی آبه و باغ ملی فریمان 
12. کلات: آبشارهای هشت گانه قره سو
13. درگز: پارک ملی تندوره 
14. سرخس: مقبره بابا لقمان سرخسی، روستای تاریخی ماهی، روستای تاریخی شرف، قدمگاه ابوالفضل، قلعه کهن مزدوران، کاروان سرای شرف، مزار هجده پی، مقبره محمد ابن جعفر، مقبره ابوعلی طاهر، رودخانه تجن، دریاچه بزنگان، ‌چشمه آسیای بزنگان، غار مزدوران و غار بزنگان
15. تربت جام: باختر تپه، تپه شور قلعه، تپه صدرآباد، تپه جهانگیرآباد، تپه طلایی، تپه قشه توت، دهکده تاریخی سمنگان، کاروان سرای سمنگان، کاروان سرای تاریخی جام،‌ مقبره میرغیاث الدین در دهکده بزد، مقبره شیخ احمد جامی که در این مجموعه بناهای مهمی چون آب انبار، گنبد خانه، گنبد سفید، قبرمیر یحیی، مدرسه علمیه، مدرسه و گنبد فیروزشاهی، مسجد زمستانی و تابستانی، مسجد جامع و موزه قرآن قرار دارند، مسجد خواجه عزیز، موزه مردم شناسی، مجموعه مزار و موزه شیخ احمد جام، آبشار رونج، باغ کشمیر، رود جام، رود هریرود، درخت پسته قدیمی و آبشار بردو

مراسم سنتی استان خراسان رضوی
1. نقاره زنی در حرم امام رضا (ع): بابر پسر بایسنقر در سفری که در سال 860 هجری از هرات به مشهد و حرم امام رضا (ع) داشت دستور داد تا در صحن حرم این حضرت نقاره بزنند و از آن زمان این رسم اجرا می شود. زمان نقاره زنی پیش از طلوع و غروب آفتاب، اعیاد مذهبی، شب های ماه مبارک رمضان به غیر از ایام سوگواری است. مکان آن هم نقاره خانه بالای سر در صحن انقلاب می باشد.
2. آیین خطبه خوانی ویژه شب شهادت امام رضا (ع) و دیگری در شب عاشورای حسینی: این آیین سالی دوبار انجام می پذیرد. هنگام غروب خادمان حرم با در دست داشتن لاله هایی روشن از سمت خیابان شهدا وارد صحن انقلاب می شوند و در چهارگوشه صحن می ایستند. سپس یکی از مداحان خطبه شب شهادت امام رضا (ع) را قرائت می کند. این خطبه خوانی با حمد و ستایش پروردگار و سلام و درود به پیامبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) و حضرت مهدی (عج) آغاز و در پایان با دعای سلامتی و فرج آقا حضرت مهدی (عج) و دعا برای حفظ اسلام و رهبر انقلاب پایان می پذیرد.
3. بازی های سنتی خراسان: کشتی با چوخه، کبد پدی، استاد سه پایه، قایم موشک، سنگ و پنج، آفتاب و مهتاب و آقاآقا. 
4. روز عرفه مردگان: 29 اسفند ماه مردم مشهد به یاد همه درگذشتگان در مسجد محل جمع می شوند و خیرات می دهند.
5. رسم شاه مولایی: بدین شکل که چند روز مانده به سال نو خیران و معتمدان محل با مراجعه به افراد ثروتمند برای نیازمندان اقلام مورد نیازشان را تهیه می کنند.
6. مراسم باران خواهی: از مهم ترین آداب و رسوم مردم مشهد است. به دو صورت که یا بر بالای تپه ای رفته و نماز می خواندند و طلب باران می کردند و معتقد بودند که حتما باران خواهد بارید. دومی این که زنان و دختران عروسک هایی دستی درست می کردند و در کوچه می چرخاندند و اشعاری و اذکاری می خواندند و برای آش نذری طلب کمک می کردند. دیگران هم در کمک به آن ها وسایل مورد آش را می دادند و آبی روی عروسک می ریختند و زیر لب اشعاری در طلب باران می خواندند.

نظرها

  • 2 0

    باسلام. بندتاریخی فریمان یکی از آثار تاریخی زمان صفویه و مکان زیبای گردشگری است

    • 2 0

      سلام هادی جان، به علت تعداد زیاد مکان های دیدنی ایران، اضافه کردن آنها به سایت زمان بر می باشد. حتما این جاذبه زیبا هم در آینده اضافه خواهد شد



مقاله های گردشگری

با 6 مورد از بهترین سفرهای قطار کوهستانی در جهان آشنا شوید

کوه‌ های باشکوه، دره‌ های رودخانه‌ دار و دریاچه‌ های یخی در این مسیرهای راه‌ آهن مرتفع منتظر شما هستند. از یک ماجراجویی مجلل و چند روزه در پرو گرفته تا یک سفر کوتاه از مرز سوئیس به ایتالیا، همه این مسیرهای ریلی یک چیز مشترک دارند و آن مناظر کوه های سر به فلک کشیده است.

متن کامل مقاله

دیدنی ترین روستاهای جهان، بر اساس دفتر گردشگری سازمان ملل

همه مناطقی که در این لیست هستند، مقاصد جذاب و تاریخی با شگفتی های طبیعی خیره کننده مانند کوه ها، صخره های کنار دریا، پارک های ملی و غیره را شامل می شوند. در اینجا نگاهی دقیق تر به 11 مورد به تازگی اضافه شده می اندازیم که نظر ما را به خود جلب کرد.

متن کامل مقاله

با بهترین کشورهای اروپایی برای یادگیری زبان، بر اساس نظرسنجی ها آشنا شوید

با نزدیک شدن به سال جدید و تصمیمات جدیدی که در ذهن می آیند، یادگیری زبان یکی از مواردی است که اغلب در بسیاری از لیست های شخصی افراد ظاهر می شود. کارشناسان سفر و موسسات زبان مرتبا نظرسنجی‌ هایی را در مورد بهترین مقاصد برای انجام این کار منتشر می‌کنند و این واقعیت ساده را تکرار می‌کنند که در دنیای به هم پیوسته و «جهانی‌ شده» ما، توانایی برقراری ارتباط به بیش از یک زبان، فرصت‌ ها، تجربیات و درک جدیدی را برای ما فراهم می‌ کند.

متن کامل مقاله

توریستگاه را در تلگرام دنبال کنید