• کشورها
  • شهرها
  • هتل ها
  • رستوران ها
  • مراکز دیدنی
  • مراکز خرید
  • سرگرمی ها
  • بازدیدهای اخیر
  • سراسر جهان


  • استان خوزستان در کشور ایران - توریستگاه

آشنایی با خوزستان



کشور

مساحت

64,057 کیلومتر مربع

جمعیت

4,710,500 نفر
موقعیت جغرافیایی استان خوزستان
استان خوزستان  یکی از استان های جنوب غربی کشور عزیزمان ایران است و مرکزش اهواز می باشد. این استان از سمت شمال با استان لرستان و از سمت غرب با عراق همسایه است. از شمال غربی با ایلام، از شرق با استان چهارمحال و بختیاری و از جنوب شرق با کهکیلویه و بویر احمد همسایه می باشد. از سمت جنوب نیز به بوشهر و خلیج فارس ختم می شود. استان خوزستان با دو استان میسان و بصره عراق 300 کیلومتر مرز مشترک دارد.
خوزستان مشتمل بر 23 شهرستان اهواز، ایذه، دزفول، شوش، شادگان، اندیمشک، بهبهان، هویزه، آبادان، شوشتر، اندیکا، امیدیه، خرمشهر، باغ ملک، مسجد سلیمان، دشت آزادگان، ماهشهر، رامهرمز، رامشیر، هفتگل، لالی، باوی و گتوند می باشد.

آب و هوا
خوزستان دارای دو نوع آب و هواست. آب و هوای نیمه بیابانی و آب و هوای استپ گرم.40 درصد این استان را کوههای زاگرس در شمال و شرق تشکیل داده اند که به واسطه قله های برف گیری نظیر کوه چو، زرد کوه، شاویش، آب‌ بندان، مامازاد، کوه سیاه و کوه چال، رودهای پر آبی مانند کارون، سفید رود، کرخه، اروند، مارون و اعلاء در این استان جریان دارند که باعث جلگه ای شدن 60 درصد این استان شده اند. به این ترتیب خوزستان پر آب ترین استان کشور محسوب می شود اما به دلیل وجود تپه های نمکی خاک بخش های جلگه ای شور است. 
بادهایی که در این استان می وزند نقش مهمی در دما و کیفیت هوا دارند. برای مثال بادهایی که در ناحیه کوهستانی می وزند، بادهای سرد و خشک هستند اما در نواحی جنوبی بادهایی که از سمت خلیج فارس به داخل استان می وزند عموما گرم و شرجی هستند و در آخر طوفان های شن دایمی موسوم به باد سموم از سمت عربستان که همراه ریزگردها و رطوبت وارد این استان می شوند. طبق گزارشات هواشناسی، دمای هوا در ارتفاعات زاگرس در زمستان به 2 درجه سلسیوس زیر صفر و در تابستان اهواز به 45 درجه بالای صفر می رسد.

نام های قدیمی
نام های پیشین خوزستان عبارتند از سوزیان (سوزیانا)، حالتامتی، انشان، سوسونکا، اَنزان، عیلام، اووَج، خوز، خوزیان، هوز، اوکسی، کیسیا، کورالاهواز، حبوجستان، حجوستان، اوجستان، هوجستان
نام های پیشین دزفول: دژپل، دس بیل
نام های پیشین ایذه: ایزج، ایذه، اوجا، آیاپیر، آنزان، انشان، ایگه، اریگ، ایج، مالمیر و مال امیر، ایدیده، آیا پیر، اجا پیرکه.
نام های پیشین شادگان: دراک (دورق)، فلاحیه.
نام های پیشین شوشتر: شه شاتر، شوشا، سوسا، تیشتر.
نام های پیشین دشت آزادگان: کشور میسن، مملکت کرخ میسان، کرخ میشان، فرات میشان، ایالت میسن / میشان / میسان.
نام های پیشین هفتکل: طوف سفید، هفتاکل.

مردم استان خوزستان
درصد بالایی از جمعیت خوزستان را بختیاری ها و اعراب تشکیل می دهند و مابقی ساکنان این خطه فارس هستند که به لهجه های مختلف تکلم می کنند.

تاریخچه خوزستان
تاریخ و تمدن خوزستان قدمتی به اندازه کل تاریخ دارد. 6000 سال پیش وقتی که ایلامی ها در شوش یکی از پر آب ترین مناطق ایران سکنی گزیدند اولین سنگ بنای تمدن را پایه گذاری کردند.  هزار سال بعد حکومت پر قدرت ایلامی پدید آمد که توانست تا دو هزار سال با قدرت و شکوه بر ایران حکومت کند. بعدها هخامنشیان روی کار آمدند و شوش را پایتخت خود قرار دادند. خط برای نخستین بار در شوش اختراع شد و مقدمات روابط سیاسی و اقتصادی محکم با همسایگان فراهم شد. خوزستان در زمان اشکانیان و ساسانیان نیز از اقتدار برخوردار بود و مهد هنر و تمدن ایران زمین به شمار می رفت. این استان در زمان حمله اعراب  به ایران هفده سال مورد تاخت و تاز قرار گرفت اما پس از آن دولت صفویه بار دیگر جلال از دست رفته را به این خطه باز گردانید. در زمان قاجار انگلیس ها چشم طمع به منابع این استان غنی دوختند و امتیاز کشتیرانی در خلیج فارس را از دولت ایران گرفتند و توانستند خوزستان را تصرف کنند. که دولت بعدی پای آنها را از ایران کوتاه کرد. در کل، خوزستان به دلیل موقعیت استراتژیکش و منابع  زیرزمینی گرانبهایش همواره مورد طمع بیگانگان بوده و هست. استانی که به دلیل همجواری با چهارمحال بختیاری و لرستان هم از آب و هوای ییلاقی برخوردار است و هم به دلیل هم مرزی با خلیج همیشه فارس صاحب ذخایر زیرزمینی بیکرانی است که چشم طمع هر نامحرمی را به خود جلب می کند.

خواهر خوانده ها
شهر صور در لبنان خواهرخوانده شهر دزفول در خوزستان است و شهر کرما در چین خواهرخوانده شهر آبادان می باشد.

غذا و دسر های خوزستان
1- قلیه ماهی: برای تهیه قلیه ماهی به گوشت ماهی هایی نظیر سنگسر، شیرو یا شوریده نیاز است که باید فیله فیله و با نمک و فلفل مزه دار شوند. گشنیز و شنبلیله را هم ساطوری می کنند تا خوب ریز شود. پیاز و سیر را نگینی خرد کرده سرخ می کنند و نمک و فلفل، پودر سیر و زردچوبه را به آن اضافه می کنند. بعد سبزیها را به آن افزوده و خوب سرخ می کنند و با یک نصف لیوان آب می پزند. سپس رب انار یا تمبر هندی که با آب رقیق شده به آن افزوده و صبر می کنند تا جا بیفتد. وقتی خورشت جا افتاد فیله های مزه دار شده را به ان اضافه می کنند و بعد از نیم ساعت می توانند آن را با پلو سرو نمایند.
2- قلیه میگو: قلیه میگو دقیقا مانند قلیه ماهی طبخ می شود بدین صورت که به سیر و پیاز سرخ شده ادویه جات را افزوده و سبزی ساطوری شده را به آن اضافه می کنند و با اندکی رب گوجه فرنگی و رب انار (به جای رب انار از تمبر هندی هم می توان استفاده کرد) حل شده در آب می پزند جا که افتاد میگوهای سرخ شده با پیاز و زردچوبه را به آن می افزایند و بعد از نیم ساعت با پلو سرو می کنند.
3- قلیه دزفولی: قلیه دزفولی غذایی دشوار و وقت گیر و در عین حال بسیار خوشمزه می باشد. برای تهیه این غذا از شب قبل حبوباتی نظیر نخود و لوبیا سفید را در آب خیس می کنند و آب آن را چندین بار عوض می کنند. سپس آن ها را جداگانه می پزند. گوشت گوسفند را نیز با یک پیاز آب پز می کنند و استخوان های آن را جدا می کنند. سیر و پیاز را نیز در ظرفی جداگانه به همراه کمی زرد چوبه سرخ می کنند. گوشت پخته شده را به سیر و پیاز اضافه کرده کمی تفت می دهند. نخود و لوبیای پخته شده به همراه آبگوشت را هم به مواد می افزایند. بلغور و برنج را به مواد افزوده و اناره دانه شده را نیز به آن اضافه می کنند. بعد از پخت بلغور و برنج، آلو، به، رب انار و تمبر هندی خیس خورده را به مواد اضافه کرده و صبر می کنند تا جا بیفتد و در پایان نعناع را در کمی کره تفت می دهند و به قلیه اضافه می کنند و صبر می کنند تا قلیه جا بیفتد.
4- قلیه تخم مرغ: قلیه تخم مرغ در واقع نوعی اشکنه محسوب می شود. بدین صورت که پیاز را نگینی سرخ می کنند و به آن گشنیز و شنبلیله ساطوری شده را افزوده، تفت می دهند تا خوب سرخ شود. زرچوبه و آرد را در مقداری آب سرد حل می کنن و همراه لیمو عمانی یا تمبر هندی با کمی آب به مواد می افزایند. بعد از به جوش آمدن مواد، نمک و فلفل را به آن می افزایند و اجازه می دهند جا بیفتد. در آخر تخم مرغ ها را روی قلیه می شکنند، درب آن را می گذارند و بعد از ده دقیقه قلیه تخم مرغ آماده سرو می شود. 
5- فلافل: برای تهیه فلافل باید از 24 ساعت قبل نخود آن را خیس کرد چندین بار آب آن را تعویض کرد و به همراه سیب زمینی چرخ نمود. هفت ادویه، نمک، فلفل و ادویه کاری به همراه تخم گشنیز را هم باید به مواد افزود و حسابی ورز داد و برای 4 ساعت در یخچال استراحت داد. بعد گلوله های کوچکی از مواد درست کرد و در روغن سرخ کرد. نکته مهم این است که گلوله ها باید در روغن شناور باشند. نکته دوم اگر گلوله ها بزرگ باشند مغز آن پخت نمی شوند. این غذا به همراه ترشی انبه و خیارشور به همراه سس خردل و کچاپ معمولا به صورت ساندویچ سرو می شود.
6- پاکوره یا پاکورا: این غذا یک نوع کوکو است که از هند به خوزستان راه یافته و یک مدل فست فود هم رده با فلافل و سمبوسه محسوب می شود. برای تهیه آن آرد گندم سبوس دار را همراه با مایه خمیر عمل آمده و تخم مرغ خمیر می کنند. بعد به آن تره فرنگی و پودر فلفل سبز تند
می افزایند. آرد نخود خام را هم به آن افزوده و هم می زنند و در نهایت نمک و زردچوبه را به آن اضافه می کنند. اگر مواد سفت باشد مقداری آب اضافه می کنند تا نرم شود و با سلفون روی ظرف را می پوشانند و استراحت می دهند تا حجم آن دو برابر شود. سپس در روغن فراوان سرخ می کنند تا طلایی شده و با خیارشور و سس فلفل میل مینمایند.
7- نافله خوزستانی: این یک غذای فوق العاده خوشمزه است که طرفداران خاص خود را دارد. روش درست کردن آن بدین صورت است که گوشت چرخ کرده و آرد نخودچی را به یک اندازه مخلوط می کنند و پیاز رنده شده که آب آن گرفته شده را به همراه نمک و فلفل و زردچوبه با کمی آب خوب ورز می دهند و به شکل دایره های کوچک و نازکی در روغن سرخ می کنند. در ظرف دیگری پیاز نگینی را همراه با نمک زردچوبه سرخ کرده، آب روی آن می ریزند و نعناع خشک شده را به آن می افزایند و با شکر و سرکه برای 20 دقیقه می جوشانند و در نهایت نافله ها را به آن اضافه می کنند تا برای نیم ساعت بپزد.
8. سمبوسه : برای تهیه این غذا لازم است گوشت چرخ کرده و فلفل دلمه ای نگینی را با پیاز و سیر سرخ کرد. سپس نمک و فلفل، گشنیز و رب گوجه فرنگی را به آن اضافه می کنند تا سرخ شود. سپس در ظرف جداگانه ای سیب زمینی ها را نگینی خرد کرده و سرخ می کنند و به مخلوط گوشت
 می افزایند. داخل ظرف دیگری با آب و آرد به همراه کره خمیر درست می کنند و با سلفون روی آن را می پوشانند و یک ساعت استراحت می دهند تا حجم آن دو برابر شود. بعد خمیر را با وردنه صاف می کنند و با یک قالب مربعی، مربع مربع برش زده مواد را داخل ان قرار می دهند و لبه های آن را بر می گردانند و با چنگال در آن را می بندند و در روغن فراوان سرخ می کنند. از نان لواش هم به جای خمیر می توان استفاده کرد.
9. کبه خوزستانی: برای تهیه این غذا گوشت چرخ کرده را با پیاز سرخ می کنند و به آن رب گوجه و نمک و فلفل می افزایند. در طرف دیگری برنج را پخته آبکش و در روغن سرخ می کنند. در ظرف جدا گانه ای لپه را می پزند و همه مواد را با هم ترکیب می کنند. با آرد، آب، نمک و کره خمیر درست کرده و بعد از یک ساعت استراحت، آن را با وردنه صاف می کنند. سپس با قالبهای گرد خمیر را برش زده، مواد را داخل آن قرار می دهند و می پیچند. کسانی که از خوردن غذاهای شیرین لذت می برند به داخل خمیرها کشمش سرخ شده نیز اضافه کرده و در روغن فراوان سرخ می کنند.
10 . حمیس توله یا پنیرک: این غذا یک غذای کاملا گیاهی است که از گیاهی به نام حمیس توله یا پنیرک که خودرو در خوزستان است تهیه می شود. بدین منظور گیاه را پس از خورد کردن با آب می پزند. سپس آب آن را گرفته و در تابه ای پیاز نگینی را همراه با سیر، نمک و فلفل و پودر عمانی سرخ می کنند و توله ها را به آن می افزایند. در آخر رب انار را به مواد اضافه کرده و با پلو یا نان سرو می کنند.
11.  دسر مهلبیه : این دسر شبیه فرنی است به این ترتیب که آرد ذرت و پودر نشاسته را با شیر مخلوط می کنند و روی اجاق قرار می دهند و دایم هم می زنند کمی که قوام یافت شکر، وانیل، خامه و گلاب را به آن می افزایند و با پودر گل محمدی و خلال پسته آن را تزیین می کنند.
12. امگشت: نوعی سبزی پلو با ماهی است با این تفاوت که ماهی را به سبزی پلو اضافه می کنند. ابتدا ماهی قباد را پخته و استخوانهایش را می گیرند گوشتش را ریز ریز کرده و با کمی نمک و زردچوبه در روغن سرخ می کنند. در ظرف دیگری برنج را با سبزی پلویی می پزند و آبکش
 می کنند و درنهایت همه مواد را در قابلمه ترکیب می کنند.
13. آش ارده : این غذا یک نوع پلوی شیرین است که دزفولی ها آن را درست می کنند. برای تهیه این غذا ابتدا ماش را می پزند و به برنج آب کش شده اضافه می کنند. در آخر به آن ارده کنجد می افزایند و با شیره خرما سرو می کنند.
14. ماهی تنوری صبوری: ماهی صبور را با رب انار طعم دار کرده و ترکیب پیاز سرخ شده، سیر، سبزی پلوی سرخ شه و تمبر هندی را به آن اضافه می کنند و روی زغال یا فر کباب می کنند.

شیرینی های خوزستان
1. رنگینک: شیرینی مخصوص ماه رمضان است که ترکیب آرد سرخ شده در روغن با خرماست.
2. کلوچه خرمایی دزفول: که ترکیبی از آرد، روغن، خرما، شیر و شکر بوده و در منازل به راحتی در فر تهیه می شود.
3. انواع حلواها با کنجد: حلوا ارده، حلوا شکری، حلوا راشی، حلوا کنجدی.
4. کلوچه شوشتری: که مانند بقیه کلوچه هاست ولی با رازیانه معطر می شود.

سوغاتی های خوزستان
1. خرما
2. کلیچه که همان کلوچه مخصوص این خطه است و در آن ماست به کار برده می شود.
3. حلوا شکری
4. قلم دزفولی که از گیاهی گرفته می شود و در اطراف رودخانه دز رشد می کند. نکته اینکه باید داخل قلم سفید و پوستش قرمز و بدون گره باشد. این قلم برای خطاطی و خوشنویسی به کار می رود.
5. عبای خوزستانی که از پشم گوسفند تهیه می شود.
6. گلیم خوزستان
7. کپور بافی: نوعی حصیر بافی است که با برگ درخت خرما و نوعی نی مردابی به نام کرتک بافته می شود. انواع ظروف آشپزخانه و زیرانداز با این روش تهیه می شود.

دیدنی‌های استان
1. اهواز: رود کارون، پل سفید، کلیسای سورت مسروپ، مقبره‌ آرامگاه علی‌ ابن مهزیار، بزرگترین آبشار مصنوعی خاور میانه، پل طبیعت کیانپارس و لشکر آباد (بازار فلافل اهواز).
2. ایذه: دشت سوسن، اشکفت سلمان، سنگ نگاره کول فرخ، آبشار توف اسپید، تالاب میانگران، پل تاریخی شالو، قلعه تل و باجو.
3. دزفول: آسیاب آبی دزفول، آبشار شوی، رود دز و تفریحگاه ساحلی کله علی، دره ارواح (کول خرسون)، امامزاده رودبند، دریاچه شهیون، آستانه متبرکه سبزقبا، صوفی احمد، کت های دزفول، دریاچه میانه، حمام کرناسیون (موزه مردم شناسی)، بازار کهنه، روستای نور آباد، پارک جنگلی شقایق، مسجد جامع، پل قدیم دزفول، بقعه شاه رکن الدین، چال کندی، دره تو بیرون و آرامگاه یعقوب لیث صفاری.
4. شوش: آرامگاه دانیال نبی، کاخ آپادانا، رودخانه کرخه، پارک ملی کرخه، رودخانه شاوور، تالاب بامدژ، مقبره دعبل خراعی و ایوان کرخه.
5. شادگان: تالاب بین المللی شادگان.
6. اندیمشک: سد کرخه، پل آباره عباس خان (پل صیحه)، دژ سرقلا، منطقه حفاظت شده چهل پا و امامزاده احمد بن موسی.
7. بهبهان: پلاژ مارون، محوطه باستانی ارجان، قلعه گلاب، دریاچه چاه ماری، پل بکان، کوه بدیل، غار خفاش و نرگس زار.
8. هویزه: تالاب هور العظیم و قدمگاه حضرت ابراهیم.
9. آبادان: بازار ته لنجی، اروند رود، لب شط، جزیره مینو، پل کابلی آبادان و بوارده آبادان.
10. شوشتر: برج کلاه فرنگی، منطقه حفاظت شده کرایی، سازه های آبی شوشتر، نهر داریون و خانه مستوفی.
11. اندیکا: آبشار طوف کما و منطقه سوسن سرخاب.
12. امیدیه: کوه سوخته.
13. خرمشهر: پل قدیم خرمشهر، تالاب ناصری، پارک ساحلی خرمشهر و پل دوم خرمشهر.
14. باغ ملک: آبشارهای تنگ کرد، روستای گردشگری مال آقا، رباط حضرت سلیمان و قلعه تل.
15. مسجد سلیمان: جزیره کوشک، دشت شیمبار، آبشار نگین، سد شهید عباسپور، دشت گلگیر، شوولندر و پارک جنگلی تمبی.
16. ماهشهر: بندر امام خمینی، خور موسی و شهر باستانی آسک.
17. رامهرمز: آبشار سرگچ، آبشار تف نمکی، آتشکوه، آبشار ابوالفارس و روستای ماماتین.
18. رامشیر: سد انحرافی ، پارک ساحلی امامزاده سید علوان و باغ مستوفی.
19. هفتکل: آبشار ملارانی، آبشار و رود شور باریک، رود شکر، تالاب برم شور و رود تنباکوکا.
20. لالی: قلعه داو دختر.
21. گتوند: دره انار و پل پرزین.

مراسم سنتی خوزستان
خوزستانی ها مانند تمام مردم ایران تمامی اعیاد و مراسم باستانی و مذهبی را به جز دو مورد زیر مطابق با رسوم تمام ایرانیان برگزار می کنند. 
1. جشن سیزده به در: خوزستانی ها معمولا سیزده به در را دوبار اجرا می کنند روز اول نوروز را به تفرجگاهها رفته و معتقدند نحوست سال جدید را باید با رفتن به طبیعت دفع کرد و آن را سیزده اول می نامند و روز سیزده فروردین را نیز به عنوان سیزده دوم می شناسند و به دامن طبیعت می روند.
2. جشن جمعه آخر ذی الحجه: خوزستانی ها معتقدند که در این روز سیاره زهره و مشتری در یک راستا قرار می گیرند و در لحظه بهم رسیدنشان هر آرزویی برآورده می شود. بدین منظور آنها به تفرجگاهها رفته و شب تا به صبح را به رقص و پایکوبی می پردازند.

نظرها

هنوز نظری در این مورد درج نشده است.


مقاله های گردشگری

پربازدیدترین کشورهای جهان در سال 2023 را بشناسید

آیا هنگام جستجو در میان محتواهای مربوط به سفرهای هیجان انگیز در رسانه های اجتماعی، فکر می کنید که همه در حال سفر به مکان های مشابه هستند؟ خوب اگر اینطور است باید دوباره فکر کنید. داده‌های آخرین گزارش سفر جهانی در "بازار جهانی سفر"، همه چیزهایی را که باید در مورد پرتقاضاترین کشورهای جهان بدانید را نشان می‌دهد. بیایید باهم نگاهی به آنها بیندازیم.

متن کامل مقاله

معرفی 10 مکان در آسیا برای بازدید در ماه مارچ

سفرهای جدیدی که در این ماه محبوب هستند، سفر اورینتال اکسپرس از میان آسیا است که در فوریه امسال همراه با جشنواره‌ های محلی، کنسرت تیلور سویفت و نمایشگاه‌ های فرهنگی در سراسر آسیا، از کره جنوبی تا نپال، باز می‌ گردد. در حالی که جمعیت در سریلانکا در این زمان کم شده و جای خود را به سواحل خالی می دهد، ژاپن از مسافران خود استقبال می کند.

متن کامل مقاله

با 6 مورد از بهترین سفرهای قطار کوهستانی در جهان آشنا شوید

کوه‌ های باشکوه، دره‌ های رودخانه‌ دار و دریاچه‌ های یخی در این مسیرهای راه‌ آهن مرتفع منتظر شما هستند. از یک ماجراجویی مجلل و چند روزه در پرو گرفته تا یک سفر کوتاه از مرز سوئیس به ایتالیا، همه این مسیرهای ریلی یک چیز مشترک دارند و آن مناظر کوه های سر به فلک کشیده است.

متن کامل مقاله

توریستگاه را در تلگرام دنبال کنید