• کشورها
  • شهرها
  • هتل ها
  • رستوران ها
  • مراکز دیدنی
  • مراکز خرید
  • سرگرمی ها
  • بازدیدهای اخیر
  • سراسر جهان


  • استان همدان در کشور ایران - توریستگاه
  • استان همدان در کشور ایران - توریستگاه
  • استان همدان در کشور ایران - توریستگاه
  • استان همدان در کشور ایران - توریستگاه

آشنایی با همدان



کشور

مساحت

1,750,268 کیلومتر مربع

جمعیت

20,173 نفر
موقعیت جغرافیایی استان همدان
استان همدان یکی از استان های غربی ایران است که از شمال به استان زنجان، از شمال شرقی به استان قزوین، از شرق و جنوب شرقی به استان مرکزی، از جنوب به استان لرستان، از جنوب غربی به استان کرمانشاه و از سمت غرب و شمال غربی به استان کردستان ختم می شود. مرکز این استان شهر همدان است. این استان دارای 9 شهرستان، 25 بخش، 30 شهر، 73 دهستان و 1210 روستاست. شهرستان های این استان رزن، کبودرآهنگ، فامنین، بهار، همدان، اسدآباد، تویسرکان، ملایر و نهاوند هستند. استان همدان در سال 52 از استان کرمانشاه جدا شد و رسما به شکل استان درآمد.

آب و هوا
آب و هوای استان همدان به دو دسته تقسیم می شود، یکی آب و هوای سرد کوهستانی در مناطق مرتفع و دیگری آب و هوای معتدل کوهستانی در مناطق جنوبی استان. متوسط دما در این استان 9 درجه سانتی گراد است که در بیشترین و گرم ترین حالت به 36 درجه سانتی گراد و در سردترین حالت به منفی 29 درجه می رسد.
میزان متوسط بارندگی سالانه به 300 میلی متر می رسد که بیش ترین میزان بارندگی در فروردین ماه است. این استان در هر سال حدود 143 روز یخ بندان را تجربه می کند و این موضوع باعث شده تا یکی از سردترین استان های ایران باشد.
 بهترین زمان مسافرت به استان همدان از اواخر اردیبهشت ماه تا اواخر مهرماه است. علاقه مندان به ورزش های زمستانی نیز می تواند فصل زمستان را برای اسکی و کوه نوردی زمستانی انتخاب کنند.

نام قدیم 
همدان را در گذر زمان اکباتان، هگمتانه، آنادانا، احمتا، هنگ متان، آکسایا، اهدانه، هگمتان، سارو، ایپیقانیا، زینستان، امدانه، همدانا و نازمه خوانده اند.

مردم همدان
این استان دارای پیروان مذهب شیعه، اهل تسنن، اقلیت های مذهبی مسیحی، یهودی و یارسان است.
در اینجا مردم به زبان فارسی، ترکی آذربایجانی، لری، لکی و کردی سخن می گویند. فارسی زبان ها عموما در مرکز استان یعنی همدان و ملایر زندگی می کنند.
آذربایجانی ها در شهرهای رزن، کبودرآهنگ، بهار، فامنین، قسمت هایی از شهرستان همدان، تویسرکان و روستاهای اسدآباد سکنی گزیده اند.
لرها نیز در شهرهای نهاوند، ملایر، تویسرکان و اسدآباد زندگی می کنند.
کردهای عزیز هم در شهرستان اسدآباد متمرکز شده اند.
این استان دارای طوایف عشایری متعددی نیز هست که نام های آن ها شامل ترکاشوند، یارمطاقلو، جمور، حسین وند، بنفشه، شاهسون، کولیوند، دلفان، زوله و غیره می شود.

تاریخچه استان همدان
دیاکو، پادشاه مادها در ابتدا شهر همدان را پایه ریزی نمود. این شهر در دوره حکمرانی بخت النصر رو به ویرانی نهاد که پس از مدت های زیاد و توسط داریوش پادشاه هخامنشی بازسازی و مرمت گردید.
همدان در دوره اشکانیان و ساسانیان محل خوش گذرانی بود به طوری که شاهان اشکانی و ساسانی در فصل تابستان به قصرهای تابستانی خود در همدان می آمدند.
این شهر در زمان سایر دوره ها نیز دستخوش تغییرات مهمی بود به طوری که در دوره سلجوقیان پایتخت گشت و در زمان زندیه نیز مورد توجه بود و به عنوان پایتخت انتخاب گردید.
همدان بارها مورد یورش افراد بیگانه قرار گرفته و به همین سبب افراد بسیار زیادی در این یورش ها کشته شده اند، اسکندر مقدونی و مردآویج زیاری و مغولان کسانی بودند که نه تنها به مردم همدان بلکه به مردم ایران رحم نکردند و ایران را محل تاخت و تاز خود قرار دادند.
آغا محمد خان قاجار نیز به سبب مقاومت دولت زندیه پس از شش سال جنگ توانست وارد شهر همدان شود و به بهانه انتقام از این شکست و درگیری قتل عام بزرگی به راه انداخت و باعث شد مردم از این شهر بگریزند.
همدان در موضوع مشروطه خواهی نیز پیشرو بود و قبل از هر استان دیگری مجلس شورای محلی تاسیس کرد. این شهر همواره در برهه های حساس نقش مهمی برای ایران زمین ایفا کرده است.

خواهر خوانده ها 
استان اسپارتا ترکیه خواهر خوانده استان همدان است.
شهر بم ایران، کولاب تاجیکستان، اسپارتا ترکیه، بخارا ازبکستان و یکاترین بورگ روسیه خواهر خوانده های شهر همدان هستند.

غذا و دسر همدان
1. آش کاچی: آش کاچی همدان از گندم، کشک، آب، سیر، نمک و روغن تهیه می شود.
2. آش هویج و جو: این آش سنتی از هویج، گوشت چرخ کرده، پیاز داغ، ادویه نمک فلفل و زردچوبه، کشک، باغور و نخود تهیه می شود.
3. آبگوشت فلفل: این آبگوشت با استفاده از فلفل سبز، گوشت گوسفندی، سیب زمینی، گوجه فرنگی، نخود، پیاز، سیر، زیره سبز، زنجبیل و آبلیمو طبخ می شود.
4. آش بادمجان ملایر: این آش از عدس و بغلور تهیه می شود.
5. آبگوشت قورمه: این آبگوشت با سبزی قورمه، سیب زمینی، لیمو عمانی، پیاز داغ، لوبیا قرمز و تخم مرغ طبخ می شود.
6. آش آماج: آش آماج با سبزی آش، حبوبات، پیاز داغ، سیر داغ، تخم مرغ و آماج طبخ می شود. آماج خمیری خشک که مانند رشته در آش رشته در این آش استفاده می شود.
7. آش برنج: این آش محلی و خوشمزه از برنج، عدس و آب قلم تهیه می شود.
8. خورشت غوره بادمجان: این خورشت بی نظیر از غوره، مرغ، بادمجان و گوجه فرنگی تهیه می شود.
9. آش خشکبار: این آش پرطرفدار از انواع خشکبار مانند آلو، آلبالو خشک، برگه زردآلود، برگه هلو و همچنین سبزی آش، گوشت استخوان دار، رشته، شیره انگور، حبوبات، پیاز و نعناع تهیه می شود.
10. کوفته مخصوص: مواد لازم برای این کوفته مخصوص گوشت، لپه، آلو، پیاز، نخود، گردو و برنج است.

سوغاتی های همدان
1. راحت الحلقوم
2. نان شیرمال
3. حلوا زرده
4. نان کماج
5. فرش و گلیم همدان
6. مروار بافی
7. محصولات چرمی
8. محصولات سفال و سرامیک
9. شیره انگور
10. کشمش و قیسی
11. سیرتند
12.انگشت پیچ
13. گیوه
14. عسل
15. منبت
16. گیاهان دارویی و صابون محلی
17. حلوا گردویی
18. حلوا شکری
19. روغن حیوانی
20. خمیر صنل

صنایع دستی همدان
1. مس گری: انواع ظروف مسی از قبیل کاسه، دیگ، بشقاب و ظروف آشپزخانه.
2. معرق چوب: هنر دست هنرمندان ملایری، تویسرکانی، نهاوندی و همدانی که این هنر دستی از چوب های تزیینی، صدف و عاج تهیه می شود.
3. منبت کاری: هنری بسیار زیبا با برش هایی از چوب که در قالب تابلوهایی بسیار نفیس درست می شوند.
4. کاشی کتیبه یا هفت رنگ: نوعی کاشی سنتی حاصل دست هنرمندان همدانی و لالجینی 
5. ساز سنتی: تولید انواع سازهای سنتی مانند سه تار، سنتور و دف 
6. سبد بافی: بافت انواع سبد با استفاده از ساقه گندم
7. مروار بافی: بافت انواع محصولات زیبا از چوب درخت مروار
8. تابلو فرش: کار دست هنرمندان ملایری، همدانی و کبودرآهنگی با استفاده از نخ های پشمی و ابریشمی
9. سفال گری و سرامیک سازی لالجین: صنعت دستی بسیار مهم با قابلیت صادرات به کشورهای خارجی
10. پوستین دوزی: تمیز کردن پوشت گوسفند و بره بدون این که پشم آن را بتراشند، که به عنوان زیر انداز مورد استفاده قرار می گیرد.

دیدنی‌های استان 
1. رزن: کوهستان بوقاطی رزن، خانه آیت الله ملاعلی معصومی وفسی، قلعه طوراقیه، حمام دمق
2. کبودرآهنگ: غار علی‌صدر، سد کبودرآهنگ ، امامزاده خاتون، حمام اعظم، غار قلی‌آباد، قلعه باشقورتاران، غار سوباشی، کوهستان قلی‌آباد 
3. فامنین: آتشکده قره‌تپه، غار قلعه‌جوق، کاروانسرای یارم‌ قیه، برج گلشن، پل جهان‌آباد، حمام فامنین، امامزاده عین و غین، مسجد خوش‌آباد
4. بهار: آرامگاه شیخ محمد بهاری، تپه قزل ملادستجرد، تپه دینارآباد، قله تپه دربند، حمام بهمنی، دشت بهارتپه، قرق بهار، تپه ریکان سفلی، شهر لالجین، پارک جنگی یوخاری چای صالح آباد
5. همدان: آرامگاه بوعلی سینا، تپه عباس‌آباد، مجسمه شیرسنگی، مسجد جامع همدان، شهر باستانی هگمتانه، برج قربان، موزه تاریخ طبیعی همدان، کتیبه‌های گنجنامه، موزه هگمتانه، آرامگاه باباطاهر، روستای تاریخی قوزلیجه، آتشکده بهرام، آرامگاه آستر و مردخای، آرامگاه عارف قزوینی، گنبد علویان، سد اکباتان
6. اسدآباد: حمام قدیمی آجین، کتیبه آقاجانبلاغی، مسجد میرزاآقاجانی، پل شکسته خسروآباد، سنگ نوشته های مسجدجامع اسدآباد، موزه تاریخ و فرهنگ اسدآباد، درخت گردوی 700 ساله ترخین آباد، آسیابهای ترخین آباد، دره سرسبز ترخین آباد، روستای پلکانی ملحمدره، غار اژدها، تالاب پیرسلمان، درختان مقدس پیراسماعیل ترخین آباد، امامزاده عبدالله، امامزاده احمد سیدان، بنای یادبود سیدجمال الدین اسدآبادی، امامزاده چنار شیخ، امامزاده پیرسلمان، امامزاده بابامحمد بیاج، امامزاده حسن آباد امام، روستای تاریخی حبشی، تالاب چم شور، سد نعمت آباد، دربند، دره خنداب
7. تویسرکان: پیامبر بنی اسراییل حیقوق نبی حیقوق، تپه باستانی گونسپان، غار سراب، کاروانسرای فرسفج، آرامگاه میررضی‌الدین
8. ملایر: پارکسیفیه، منطقه ترویستی بام ملایر، قلعه انوج، دریاچه سیفیه، موزه لطفعلیان خانه لطفعلیان، پارک ملل ملایر، ارگ باستانی نوشیجان ملایر، دریاچه کوثر، آرامگاه یوشع بن نوح پیامبر یهود در ملایر، دژ گوراب، آتشکده گره‌چقا، مقبره باباپیره، شهر زیر زمینی سامن، سد کلان،   مسجد جامع ملایر، یخچال میرفتاح، قلعه یزدگرد سوم
9. نهاوند: حمام حاج آقا تراب، کوه گرین، سراب گاماسیاب نهاوند، قلعه اردلان، تپه گیان، سراب گیان، مسجد جامع نهاوند، سراب ملوسان

مراسم سنتی استان همدان
از میان رسم و رسومات برگزاری عروسی در همدان دو رسم متفاوت و جالب نسبت به سایر استان ها وجود دارد.
1. رخت بُران: بدین شکل که زنان فامیل برای برش و دوخت لباس عروس با گل و شیرینی و کادوی فراوان به خانه عروس می روند.
2. رخت داماد: در صبح روز عروسی دوستان و نزدیکان داماد لباس های قدیمی را از تن او درآورده و لباس های دامادی را یکی یکی تنش می کنند.

نظرها

هنوز نظری در این مورد درج نشده است.


مقاله های گردشگری

پربازدیدترین کشورهای جهان در سال 2023 را بشناسید

آیا هنگام جستجو در میان محتواهای مربوط به سفرهای هیجان انگیز در رسانه های اجتماعی، فکر می کنید که همه در حال سفر به مکان های مشابه هستند؟ خوب اگر اینطور است باید دوباره فکر کنید. داده‌های آخرین گزارش سفر جهانی در "بازار جهانی سفر"، همه چیزهایی را که باید در مورد پرتقاضاترین کشورهای جهان بدانید را نشان می‌دهد. بیایید باهم نگاهی به آنها بیندازیم.

متن کامل مقاله

معرفی 10 مکان در آسیا برای بازدید در ماه مارچ

سفرهای جدیدی که در این ماه محبوب هستند، سفر اورینتال اکسپرس از میان آسیا است که در فوریه امسال همراه با جشنواره‌ های محلی، کنسرت تیلور سویفت و نمایشگاه‌ های فرهنگی در سراسر آسیا، از کره جنوبی تا نپال، باز می‌ گردد. در حالی که جمعیت در سریلانکا در این زمان کم شده و جای خود را به سواحل خالی می دهد، ژاپن از مسافران خود استقبال می کند.

متن کامل مقاله

با 6 مورد از بهترین سفرهای قطار کوهستانی در جهان آشنا شوید

کوه‌ های باشکوه، دره‌ های رودخانه‌ دار و دریاچه‌ های یخی در این مسیرهای راه‌ آهن مرتفع منتظر شما هستند. از یک ماجراجویی مجلل و چند روزه در پرو گرفته تا یک سفر کوتاه از مرز سوئیس به ایتالیا، همه این مسیرهای ریلی یک چیز مشترک دارند و آن مناظر کوه های سر به فلک کشیده است.

متن کامل مقاله

توریستگاه را در تلگرام دنبال کنید