مرتب سازی براساس:
روستای سریزد دو رباط دارد که به نام های کهنه و نو شناخته می شوند. رباط کهنه قدمتش به حدود ۹۰۰ سال قبل و به دوران سلجوقیان باز می گردد و از آنجایی که ماده اصلی ساخت آن خشت می باشد، به رباط خشتی نیز معروف است.
مجموعه خانه باغ های واقع در شهر یزد، تلفیقی از معماری زیبای ایرانی و طبیعت هستند که همواره شایسته توجه بوده اند و از مهمترین جاذبه های توریستی این شهر محسوب می شوند. خانه باغ صدری فیض آباد از جمله این مجموعه ها می باشد که از زمان ساختش در دوران قاجار تاکنون پابرجا مانده است.
سینما گلشن یزد اثری به جا مانده از دوران پهلوی می باشد که در تاریخ 17 اسفند سال 1381 با شماره 7796 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا اکنون متروک شده و از آن استفاده نمی شود اما همچنان جزوی از زیبایی های بی شمار شهر یزد محسوب می شود.
مسجد بیاق خان یزد اثر به جا مانده از اواخر دوران قاجار و اوایل دوران زندیه می باشد که از نظر موقعیت جغرافیایی در تقاطع بازار زرگری محله دروازه مهریز یزد قرار گرفته و در تاریخ 5 آذر سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی ایران به عنوان یکی از آثار ملی ایرانی به ثبت شد.
در روستای فهرج با قدمت 5 هزار ساله، مسجد جامع فهرج تنها مسجد باقیمانده از قرن اول هجری در ایران محسوب میشود. قدمت این بنا به 1400 سال میرسد. یک بنای تاریخی که همچنان حیات و روح در آن جریان دارد و از ابتدای عمر خود هیچ تغییری نکرده.
مسجد جامع میبد که از نگاه کارشناسان و باستانشناسان بخشی از مجموعه بزرگتر بوده که با توجه به قدمت آن یکی از قدیمیترین مساجد تاریخ اسلام است. نخستین بار در قرن دوم هجری بنای این مسجد شروع شد و در طی اعصار و قرون مختلف بخشهایی به آن اضافه شده.
مسجد وزیر یزد اثری به جا مانده از دوران قاجار می باشد که در تاریخ 7 مهر سال 1381 با شماره 6327 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مسجد توسط سید مرتضی بن سید محمد عریضی ساخته شده است.
مدرسه سپهسالار تهران که از انقلاب 57 آن را مدرسه شهید مطهری می نامند بعد از مدرسه علمیه چهارباغ در اصفهان دومین بنای مذهبی با شکوه است که معماریش از مسجد ایاصوفیه استانبول، مسجد جامع اصفهان و مدرسه چهارباغ اصفهان الهام گرفته شده است.
یزد به عنوان دومین شهر تاریخی جهان، دارای فرهنگ و تمدنی غنی می باشد و از همین رو اماکن تاریخی بسیاری را نیز در خود جای داده است. این بناها هم از نظر فرهنگی و هم از نظر معماری آثاری بی نظیر هستند که همواره گردشگران بسیاری را مجذوب خود می کنند.
خندق های سنگی قلعه سرورخان آثاری باقی مانده از دوران ساسانیان هستند که در تاریخ 24 اسفند سال 1383 با شماره 11652 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. از آنجایی که ابرکوه بر روی کوه ساخته شده است این خندق ها در سنگ های کوه تراشیده شده اند.