• کشورها
  • شهرها
  • هتل ها
  • رستوران ها
  • مراکز دیدنی
  • مراکز خرید
  • سرگرمی ها
  • بازدیدهای اخیر
  • سراسر جهان

راهنمای سفر به استانبول

راهنمای سفر به استانبول

درباره شهر


استانبول كه در گذشته قسطنطنيه نام داشت بزرگترين شهر تركيه و پنجمين شهر بزرگ جهان است. این شهر تنها شهر دنياست كه در دو قاره آسيا و اروپا قرار دارد. تنگه بسفروس كه باريكترين تنگه جهان است در شمال غربی تركيه واقع شده است. این تنگه استانبول را به دو بخش تقسيم می كند كه بخش غربی آن در اروپا و بخش شرقی اش در آسياست.
اطلاعات بیشتر

وسایل حمل و نقل


مترو

خطوط اتوبوسرانی

تاکسی

قطار

اتوبوس دریایی

تله کابین

تراموا

حمل و نقل بین شهری
هوایی
استانبول دو فرودگاه بین المللی به نام های آتاتورک و صبیحا گوکچن دارد. آتاتورک که بزرگتر و اصلی تر از فرودگاه دیگر است در 24 کیلومتری غرب مرکز شهر قرار دارد. این فرودگاه که در سال 2013 حدود 51.2 میلیون مسافر را جابجا کرد، به پنجمین فرودگاه پر تردد اروپا و هجدهمین فرودگاه پر تردد دنیا تبدیل شد. فرودگاه بین المللی صبیحا گوکچن نیز که در 45 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استانبول واقع شده است در سال 2001 به منظور کاهش بار ترافیکی فرودگاه آتاتورک مشغول به کار کرد. با توجه به سیاست ترابری ارزان قیمت این فرودگاه و مخصوصاً پس از افتتاح یک ترمینال بین المللی جدید در سال 2009، فرودگاه دوم استانبول به سرعت محبوب گشت. این فرودگاه در سال 2012 در حدود 14.7 میلیون مسافر را جابجا کرد و یک سال بعد از سوی شورای بین المللی فرودگاه ها لقب سریعترین فرودگاه درحال رشد جهان را به خود اختصاص داد.
در حال حاضر یک فرودگاه جدید بین المللی در دست ساخت است. این فرودگاه پس از اتمام همه چهار مرحله این پروژه به بزرگترین فرودگاه جهان تبدیل خواهد شد که گنجایش پذیرش 150 میلیون مسافر در سال را خواهد داشت.  
دریایی
از آنجاییکه استانبول از همه طرف با آبهایی نظیر دریای سیاه، دریای مرمره و تنگه بسفروس احاطه شده است، حمل و نقل دریایی در این شهر از اهمیت زیادی برخوردار است. بندر استانبول مهمترین بندر ترکیه به حساب می آید. این بندر در محله کادیکوی منطقه بی اوعلو واقع شده است و از دو اسکله مجاور، گالاتا و سالی پازاری که از پل گالاتا در گلدن هورن تا سالی پازاری در ساحل غربی بسفروس کشیده شده اند، تشکیل شده است. این بندر از سه سالن برای مسافران تشکیل شده است که دوتا از آنها هر یک فضایی به وسعت 4 هزار متر مربع را پوشش داده اند و دیگری 800 متر مرفع مساحت دارد. این سه سالن قابلیت جابجایی حدود 10 هزار گردشگر را در ساعت دارند. یک پارکینگ روباز به مساحت 5 هزار متر مربع برای 200 اتوبوس گردشگری نیز در این بندر وجود دارد. 
راه آهن
در سال 1883 پرژه احداث خط راه آهن بین پاریس و استانبول تحت نظر کارفرمای بلژیکی آغاز شد و در سال 1889 خط شهر بخارست به استانبول به پایان رسید. این مسیر به نام اوریِنت اکسپرس معروف بود و با توجه به آثار آگاتا کریستی و گراهام گرین، نویسندگان بریتانیایی نیز معروف تر شد. امروزه ترمینال سیرکِجی که در سال 1890 افتتاح شد و بیشتر شبیه به یک قصر است، پایانه تمامی خطوط بخش اروپایی و مرکز ارتباطی شبکه خط راه آهن ترکیه و بقیه اروپاست. همچنین ترمینال حیدرپاشا در بخش آسیایی، روزی چندبار خدمات رفت و برگشت به آنکارا و گاهی به دیگر نقاط آناتولی را به مسافران ارائه می دهد. 

حمل و نقل درون شهری
تراموا
تراموا براى اولين بار در سوم سپتامبر سال ١٨٦٩ در استانبول شروع به كار كرده و تا سال 1912 در خدمت مردم بوده است. این تراموا برقی نبود و به واسطه اسب حرکت می کرد. پس از آن تراموای برقی یا همان قطار برقی به عنوان وسیله حمل و نقل عمومی اصلی مردم استانبول تا سال 1966 رفت و آمد می کرده است. سپس در سال 1990 تراموای سنتی به صورت آزمایشی در قسمت اروپایی استانبول راه اندازی شد ولی به علت پایین آمدن محبوبیتش، سیستم تراموای مدرن نیز در سال 1992 در قسمت اروپایی افتتاح گشت. امروزه قسمت آسیایی استانبول از سیستم تراموای سنتی استفاده می کند، درحالیکه در قسمت اروپایی هر دو تراموای سنتی و مدرن در حال تردد هستند. تراموای مدرن از دو خط تی وان (T1) به طول 18.5 کیلومتر و 31 ایستگاه و تی فور (T4) به طول 15.3 کیلومتر و 22 ایستگاه تشکیل شده است. خط تی وان در ساعات شلوغ هر 2 دقیقه و در ساعات عادی هر 15 دقیقه و خط تی فور هر 5 دقیقه در ساعات شلوغ در ایستگاه ها توقف دارند. ساعت کار تراموا نیز از ساعت 6 صبح تا نیمه شب می باشد. تراموای سنتی نیز از دو خط تی تو (T2) در قسمت اروپایی به طول 1.6 کیلومتر و 5 ایستگاه و خط تی تیری (T3) در قسمت آسیایی به طول 2.6 کیلومتر و 10 ایستگاه تشکیل شده است. خط تی تو هر 10 تا 20 دقیقه و خط تی تیری هر 10 دقیقه در ساعات شلوغ در ایستگاه ها توقف دارند. همچنین ساعت حرکت خط تی تو از 7 صبح تا 8 شب و ساعت حرکت تی تیری از 7 صبح تا 9 شب می باشد.
قطار كابلى
استانبول دو خط ريل زير زمينى دارد كه در این بین خط تونل قديمى تر است. این خط در ١٧ ژانويه سال ١٨٧٥ افتتاح شد و از لحاظ قدمت بعد از خط زيرزمينى لندن كه در سال ١٨٦٣ افتتاح گرديده، دومين قطار زيرزمينى شهرى دنيا و اولین خط ریلی زيرزمينى شهرى اروپاست. دومین خط قطار کابلی استانبول، کاتاباش تاکسیم است که از 29 جولای سال 2006 شروع به کار کرده است. این خط که طولش حدوداً 600 متر است، ایستگاه اتوبوس دریایی و تراموا را در کاتاباش به ایستگاه مترو در میدان تاکسیم متصل می کند.
مترو
ساخت متروی زیر زمینی استانبول از سال 1992 آغاز شد. اولین خط این سیستم که اِم تو (M2) نام دارد در شانزدهم سپتامبر سال 2000 بین تاکسیم و لِونت افتتاح شد. این خط به طول 8.5 کیلومتر است و 6 ایستگاه دارد که همگی شبیه به هم هستند ولی رنگ های متفاوتی دارند. در سال 2009 پس از توسعه ای به سمت شمال، خط لونت به ایستگاه آتاتورک اوتو سانای در ماسلَک افتتاح گشت. همچنین این خط در جهت جنوب نیز از تاکسیم به شیشحانه در بِی اوعلو، در نزدیکی ورودی شمالی تونل گسترش یافت.
آخرین توسعه در جهت شمال برای مسیری کوتاه به حاجی عثمان نیز در سال 2011 افتتاح شد. توسعه جنوبی خط اِم تو از شیشحانه به ینی کاپی از روی پل جدید گلدن هورن نیز در سال 2013 شروع به کار کرده است و سپس در سال 2014 به خطوط فرودگاهی اِم وان اِی (M1A) و اِم وان بی (M1B) متصل گشت.
در قسمت آسیایی نیز خط اِم فور (M4) به طول 26.5 کیلومتر در هفدهم آگوست سال 2012 تا کارتال افتتاح شد. این خط پس از بازگشایی قسمت دومش در کل 19 ایستگاه خواهد داشت. همچنین ارتباط این خط با فرودگاه صبیحا گوکچن نیز در دست بررسی است.
متروی سبک (لایت مترو)
این سیستم حمل و نقل شهر استانبول که اِل آر تی نام دارد از دو خط تشکیل شده است. اولین خط این مجموعه اِم وان (M1) است که از سوم سپتامبر سال 1989 بین آکسارای و کارتال تِپه شروع به کار کرده است و بعده ها قدم به قدم در بیستم دسامبر سال 2002 به فرودگاه آتاتورک رسید. این خط 18 ایستگاه دارد و طولش 19.6 کیلومتر است. خط دیگر که تی فور (T4) نام دارد در سال 2007 مابین ایدِرنه کاپه و مِسجیدی سِلام افتتاح شد. این خط که طولش 15.3 کیلومتر است 22 ایستگاه دارد و از سال 2009 بین توپکاپی و هاپی بلِر مشغول به کار است.
اتوبوس
در استانبول دو سیستم اتوبوس رانی دولتی و خصوصی مشغول به کار است که وسیله ای مناسب ولی شلوغ برای رفت و آمد به بسیاری از اماکن دیدنی و خرید می باشد. هر دو سیستم از لحاظ هزینه تفاوتی با هم ندارند و تنها فرقشان این است که برای پرداخت هزینه اتوبوس های دولتی می بایست از ژتون، کارت اعتباری و بلیط استفاده کرد، در حالیکه برای اتوبوس های خصوصی از پول نیز می توان استفاده نمود. 
متروباس 
متروباس یا بی آر تی در کل 45 ایستگاه دارد که از بویوک چِکمه چه در قسمت آسیایی شروع و به کادیکوی در قسمت اروپایی می رسد. 
تله کابین
تله کابین ترکیه که به آن به ترکی تله فِریک می گویند توسط یک شرکت ایتالیایی به طول 384 متر در سال 2005 ساخته شده است. ایستگاه اصلی این تله کابین در ساحل گلدن هورن در فضایی به وسعت 625 متر مربع بنا شد. همچنین ایستگاه اِیوپ به بازدید کنندگان پارکینگ نیز ارائه می دهد و ایستگاه برگشت در مقابل کافه پییِر لطفی در فضایی به وسعت 250 متر مربع قرار گرفته است. این تله کابین از میان دشت پشت کاخ دولمه باهچه و از نزدیکی هتل هیلتون استانبول می گذرد و ساعت کارش در فصل تابستان از ساعت 8 صبح تا 11 شب و در فصل زمستان از ساعت 8 صبح تا 10 شب است.
تاکسی
تاکسی های زرد رنگ شهر استانبول تقریباً همیشه در دسترس هستند ولی هزینه بسیار بالایی دارند. اگر وسایلتان زیاد است مجبور خواهید شد که از آنها استفاده کنید فقط حواستان باشد که تاکسی متر روشن باشد و درست کار کند تا مجبور نشوید هزینه اضافی پرداخت کنید. در کل استفاده از تاکسی توصیه نمی شود چراکه علاوه بر هزینه گران آن به دلیل خارجی بودنتان می بایست به راننده انعام هم بدهد درحالیکه سرنشینان ترک به رانندگان تاکسی انعام نمی دهند.
اتوبوس دریایی و قایق های مسافر بری
برای رفت و آمد بین بخش آسیایی و اروپایی و جزایر پرینس نیز می توانید از قایق های مسافربری و اتوبوس دریایی استفاده کنید. 

نقشه شهر

آب و هوا

جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
شنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۳
یکشنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۳
دوشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۳
سه شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۳

مراکز دیدنی

مراکز خرید

سرگرمی ها

رستوران ها براساس قیمت فیلتر کنید

نصیحت های سفر


برنامه بریزید که زیاد راه بروید
استانبول بسیار بزرگ است و شما می توانید ساعت ها به هر سمتی رانندگی کنید و باز هم در شهر باشید. پس از آنجاییکه ترافیک بسیار خسته کننده است، بهتر است که با توجه به مقصدتان پیاده به مکان مورد نظرتان بروید چرا که گزینه ای سریع تر می باشد.

تاکسی در استانبول
تاکسی ارزان نیست، پس اگر قصد رفتن به فرودگاه و یا مکان های دورتر را دارید بهتر است که از ترانسفر تور استفاده نمایید. تاکسی های استانبول مجهز به تاکسی متر می باشند اما بعضی از تاکسی ها از مسیرهای دورتر برای رسیدن به مقصد استفاده می کنند تا هزینه بیشتری دریافت کنند. پس بهتر است که قبل از اینکه سوار تاکسی شوید از فاصله مکان مورد نظر و مبلغ آن مطلع شوید و با راننده چک کنید. هنگامی که می خواهید پول تاکسی را حساب کنید، از تاکسی خارج شوید و نگذارید که راننده ببیند چه مقدار پول همراه دارید. 

آداب معاشرت در بازار
خوردنی هایی مانند شیرینی های ترکی، که فروشندگان در بازار ادویه به شما می دهند، را امتحان کنید. آنان قصد دارند که نمونه جنس خود را به تمام کسانیکه پیاده از آنجا می گذرند بدهند، پس از قبول این نمونه ها نترسید، چون مجبور نیستید که پولی بابت آن بپردازید و یا از آنان خرید کنید. همچنین از چانه زدن با فروشندگان نهراسید. بهتر است که ابتدا از نصف قیمت پیشنهاد شده شروع کرده و درنهایت بر سر قیمت منصفانه ای به توافق برسید.

گم کردن وسیله
اگر چیزی گم کردید و یا به شما دستبرد زدند، بهتر است که ظرف 24 ساعت به پلیس گزارش دهید و برگه گزارش و یا شماره آنرا نزد خود نگهدارید، چرا که اگر می خواهید از بیمه خود استفاده کنید به این مدارک احتیاج دارید.

تماس تلفنی
برقراری تماس از اتاق هتل بسیار گران است ولی گزینه های جایگزین شامل استفاده از تلفن های عمومی در خیابان ها یا در لابی برخی از هتل هاست. با خرید یک کارت تلفن 30، 60 یا 100 از دفاتر پست که با علامت زرد پی تی تی (PTT) مشخص شده اند، می توانید به راحتی از تلفن های عمومی استفاده کنید. تلفن های عمومی در سراسر ترکیه فعال هستند و به نظر می رسد یک کارت 30 برای یک تماس بین المللی کوتاه مناسب باشد. دفاتر پستی مرکزی از ساعت 8 تا 24 و مابقی تا ساعت 5 عصر باز می باشند. 

انعام دادن
اگر در رستوران غذای خود را میل می کنید، پیشخدمتان انتظار گرفتن انعام از شما دارند. این انعام معمولاً 10 درصد صورت حسابتان است و حتی اگر این 10 درصد در صورت حساب درج شده بود، بهتر است که آن را (البته در صورت رضایت) به صورت جداگانه روی میز بگذارید. انعام دادن به تاکسی ضرورتی ندارد و از آنجاییکه آنها تاکسی متر دارند، فقط لازم است که مبلغ درج شده روی تاکسی متر را بپردازید.  

دین و مساجد
ترکیه کشوری سکولار است که تضمین کامل آزادی برای عبادت در هر دین و مذهبی را می کند. در این کشور دین از سیاست جداست. جامعه نیز بسیار شکیبا بوده و به بازدیدکنندگان مساجد تماشایی مسلمانان، خوشامد می گویند. با این حال همه بازدیدکنندگان در هنگام بازدید از این مساجد به دلیل احترام می بایست کفش هایشان در بیاورند و بانوان می بایست سر و دست خود را بپوشانند و از پوشیدن دامن های کوتاه خودداری کنند. اگر شما چیزی همراه نداشته باشید در هنگام ورود مسئولان به رایگان یک شال در اختیارتان قرار خواهند داد. آقایان نیز نباید شلوارک بپوشند. در درون مسجد نیز می بایست سکوت را رعایت کنید و پیشنهاد می شود که بلند نخندید چرا که ممکن است باعث رنجاندن افرادی که در حال نماز خواندن هستند، شوید. مساجد هر روز باز هستند و اغلب آنها در وقت های اقامت نماز بسته می باشند. آخر هفته ها شنبه و یکشنبه است و با وجود اینکه به اعتقاد مسلمانان جمعه روزی مقدس است در ترکیه جمعه ها روز کاریست. 

آب آشامیدنی
آب شیر در ترکیه قابل آشامیدن است هرچند در شهرهای بزرگ کلر آن زیاد می باشد. ولی پیشنهاد می شود که آب معدنی که همه جا به راحتی قابل تهیه است، بنوشید.  معمولا هتل ها آب معدنی رایگان برای اتاق ها ارسال می کنند. همچنین می توانید با خیال راحت با آب شیر دندانهایتان را مسواک بزنید. دقت نمایید که از مینی بار هتل استفاده ننمایید چراکه قیمت قیمت خوراکی ها چندین برابر بیشتر حساب می شود.

استعمال دخانیات
استعمال دخانیات در پرواز، مکان های عمومی، اغلب اتوبوس های گردشگری و وسایل نقلیه عمومی ممنوع است. مردم ترک زیاد سیگار می کشند و به راحتی درخواهید یافت که 80 درصد مرم سیگاری هستند. تنباکوی ترکی کیفیت بالایی داشته و اگر سیگاری هستید بهتر است که از فروشگاه های ترکی که اجناس خوشمزه و مرقوم به صرفه ای دارند، خرید کنید. 

عکس گرفتن
در برخى از موزه ها يا مکانها عکس گرفتن يا استفاده از فلَش مجاز نيست. به اين خاطر حتماً قبل از ورود از وجود تابلو و يا علامت دوربينى که روى آن خط کشيده شده مطمئن شويد. اين علامت بدين معناست که مى بايست دوربين خود را در کيفتان بگذاريد و يا آن را در هنگام ورود به قسمت مربوطه تحويل دهيد. همچنين بر طبق قانون جهانى شما مجاز به لمس هرگونه لوازمى که به نمايش گذاشته شده اند نيستيد. 

ساعات کار ساختمان هاى ادارى 
اداره ها و بانکها از ساعت ٩ صبح تا ٥ بعدازظهر از دوشنبه تا جمعه باز مى باشند. درضمن از ساعت ١٢ تا 1:30 براى صرف ناهار خدماتى ارائه نمى گردد. 

مراقب جیب های خود باشید
به بانوان پیشنهاد می شود که کیف هایی در دست بگیرند که زیپ داشته باشند و از بسته بودن آن اطمینان حاصل کنند. به آقایان نیز پیشنهاد می شود که لوازم با ارزش خود را در جیب های شل یا گشاد خود نگذارند و کار را برای جیب برها آسان نکنند. همچنین در صورتی که یک لباس شخصی خود را به عنوان پلیس معرفی کرد و خواست شما را بازرسی بدنی کند، حتما قبل از بازرسی درخواست نمایید مدرک پلیس را به شما نشان دهد. جیب بری در تمام شهرهای بزرگ اتفاق می افتد و استانبول استثنا نیست. 
از به همراه بردن اشیای گران قیمت و مقدار زیاد پول همراه خود خودداری نمایید و بهتر است که آنها را در گاوصندوق اتاق در هتل بگذارید. همچنین نیازی نیست که مدارک مهم شخصی مانند پاسپورت را به همراه داشته باشید و بهتر است که در گاوصندوق اتاق بگذارید.

باز پس گرفتن مالیات خرید (تکس فری)
اگر قصد خرید در آنتالیا را دارید می توانید بخشی از پول خرید را که به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کرده اید را در فرودگاه پس بگیرید، ولی لازم است که برای اینکار چند مورد را مد نظر داشته باشید. مهمترین موضوع این است که کمتر از سه ماه در آنتالیا اقامت داشته باشید چون فقط مسافرانی که کمتر از سه ماه در این شهر اقامت دارند از پرداخت مالیت معافت هستند. نکته دیگر اینکه مجموع خرید یک فاکتور می بایست کمتر از 150 لیر نباشد و در هنگام گرفتن فاکتور به فروشنده تاکید کنید که فاکنور تَکس فری می خواهید. البته لازم به ذکر است که همه فروشگاه ها این فاکتور را برای شما صادر نمی کنند بلکه اغلب برندهای معروف و یا فروشگاه هایی که در پشت ویترین خود علامت تکس فری را نصب کرده اند شامل این سیستم می شوند. همچنین برای گرفتن تکس فری از فروشگاه ها نیازی به پاسپورت نمی باشد. پس اگر قصد دارید که مالیات خرید خود را پس بگیرید حتماً این نکات را در ذهن داشته باشید. مورد دیگری که به نظر بسیار مهم است زمان رفتن به فرودگاه برای پس گرفتن مالیات است. از آنجاییکه اغلب اداره گمرک مستقر در فرودگاه شلوغ است و صف طولانی دارند پس بهتر است که کمی زودتر از معمول به فرودگاه (ترمینال یک و دو) بروید و نکته قابل توجه دیگر اینکه حتماً قبل از تحویل بار اقدام به گرفتن مالیات پرداخت شده خود نمایید چرا که ممکن است مسئول مربوطه بخواهد کالای خریداری شده شما را رویت کند. اما دقت نمایید که باید ابتدا کارت پرواز خود را دریافت نمایید و سپس اقدام نمایید.


آرزومندیم از سفر خود در شهر استانبول نهایت لذت را ببرید.

تیم مدیریت توریستگاه

توریستگاه را در تلگرام دنبال کنید